Loading...

  Препоручујемо





 

 

 Страницу одржава



25.11.2005
ЕПИСКОП ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ Г. ГРИГОРИЈЕ УЧЕСТВОВАО У ВАШИНГТОНУ, У РАЗГОВОРИМА О ДЕСЕТОГОДИШЊИЦИ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије учествовао је у раду Округлог стола на тему Међурелигијска сарадња на изградњи цивилног друштва, који је, поводом десетогодишњице од потписивања Дејтонског споразума, у Вашингтону 22. новембра 2005. године, организовала њујоршка Фондација Апел савјести.

ТИХИЋ ОБЕЋАО ЛИЧНИ АНГАЖМАН У ПОВРАТКУ ЗГРАДЕ БОГОСЛОВИЈЕ У САРАЈЕВУ

Реакције на излагање Епископа Григорија биле су неочекивано добре, тако да је члан предсједништва Босне и Херцеговине г. Сулејман Тихић пред свим званичницима обећао лични ангажман у повратку зграде Богословије Српске Православне Цркве у Сарајеву.
Скуп је отворио рабин Артур Шнајер, предсједник Фондације Апел савјести, који је уједно био главни медијатор скупа. У разговору су учествовали представници Цркава и вјерских заједница из Босне и Херцеговине, политички званичници из Босне и Херцеговине, стране дипломате који су радили и они који и сада раде у Босни и Херцеговини (званичници ЕУФОР-а, ОСЦЕ-а, НАТО-а и других организација). Скуп је, у име домаћина, поздравио г. Николас Бернс, државни подсекретар и уједно одржао уводно предавање. Епископ Григорије је, између осталог, рекао:

"Дејтонски мировни споразум, чију десетогодишњицу данас обиљежавамо, заиста је донио мир и окончао рат у БиХ. Али и не само то- он је понудио и одрживи модел заједничког живота свих народа у БиХ. То да је БиХ и данас међународно призната држава, у својим међународно признатим границама, сигурно је заслуга овог споразума. И то никако не смијемо заборавити..."

Прочитај више


22.11.2005
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО ЧЕШКОГ АМБАСАДОРА

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај примио је данас у Сарајеву амбасадора Републике Чешке у Босни и Херцеговини, г. Јиржија Куделу и његовог савјетника и конзула у амбасади, г-ђу Ирину Гецову.

Прочитај више


21.11.2005
У САРАЈЕВСКОЈ СТАРОЈ ЦРКВИ ПРОСЛАВЉЕН САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА



Митрополит Николај Стара црква у Сарајеву - храм светих Архангела Михаила и Гаврила - прославила је данас своју славу: Сабор светог Архангела Михаила.

Овом приликом, свету Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај уз саслужење свештеникa и ђаконa сарајевског архијерејског намјесништва.

У присуству великог броја вјерника преломљен је славски колач, након чега је Високопреосвећени Митрополит Г. Николај бесједио, честитајући најприје заједничку славу свима парохијанима парохије сарајевске, као и онима који светог Архангела Михаила прослављају као заштитника свога дома, а затим говорећи о Божијем архистратигу Михаилу и осталим небеским силама, који су Божји сарадници и служитељи, али и сарадници људи и саслужитељи у приношењу свете Евхаристије, те се дотакао значаја и главних обиљежја Крсне славе код православних Срба.

По одслуженој светој Литургији, прослава је настављена у Дому свете Текле, гдје је приређен славски ручак.


19.11.2005
ЕПИСКОП ХУМСКИ МАКСИМ НА КОЛОКВИЈУМУ О САБОРНОСТИ ЦРКВЕ

Његово Преосвештенство Епископ хумски Г. Максим учествовао је данас у раду колоквијума "Синодалност цркве", који је, у години када се обиљежава четрдесета годишњица завршетка засиједања Другог ватиканског сабора, организовала Врхбосанска католичка теологија у Сарајеву. Поред Епископа Максима, у колоквијуму су учествовали и римокатолички бискупи, Антун Шкворчевић из Славонске Пожеге, Фрањо Комарица из Бањалуке, Ђуро Хранић из Ђакова, те професори Врхбосанске теологије, Мато Зовкић и Томо Вукшић.

Прочитај више


17.11.2005
У САРАЈЕВУ ЗАВРШЕНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ВИЗИЈЕ ПРАВЕДНОГ ДРУШТВА"


У Сарајеву је данас завршена међународна конференција „Визије праведног друштва - страхови, очекивања и могућности заједничког живота у глобализованом свијету са јеврејског, хришћанског и муслиманског стајалишта - фокус на Југоисточној Европи“.

Ову конференцију, која је окупила теологе и представнике цркава и вјерских заједница из Србије и Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Њемачке, Ирана, Египта, Шпаније, Енглеске, Мађарске и Пољске, заједнички су организовали Авраамски форум јевреја и хришћана и Фондација Конрада Аденауера.

Прочитај више


05.11.2005
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА РЕДОВНОГ ЗАСИЈЕДАЊА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, ОДРЖАНОГ У БЕОГРАДУ ОД 2. ДО 4. НОВЕМБРА 2005. ГОДИНЕ

У Патријаршијском двору у Београду, под председништвом Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, одржано је, од 2. до 4. новембра 2005. године, редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. У раду Сабора узели су учешће сви архијереји Српске Православне Цркве, осим Митрополита средњезападноамеричког Г. Христофора и поглавара аутономне Охридске Архиепископије, Архиепископа Јована, утамниченог у скопском затвору на правди Бога.

Прочитај више


05.11.2005
ПОРУКA СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОВОДОМ РАЗГОВОРА О СТАТУСУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Са дубоком забринутошћу Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве прати збивања на Косову и Метохији, где се већ шест година после бомбардовања од стране НАТО-а и доласка међународних снага наставља страдање нашег верног народа и наших светиња.

Прочитај више


05.11.2005
ОБРАЋАЊЕ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ПАВЛА, У ИМЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРЕГОВОРА О СТАТУСУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве неодступно се моли Господу и узда се да се у овом одсудном часу, када започињу разговори о статусу Косова и Метохије, најодговорније државе света и укупна међународна заједница неће огрешити о Божје и људске законе, ни оглушити о право и правду на којима почива међународни поредак. Само тако ће правда и истина надјачати самовољу и обесхрабрити насиље. Сабор напомиње да је у досадашњој људској историји било проклето све што је отето. Ни сада не би било друкчије.

Уверени да међународна заједница ни по коју цену то неће допустити, дужни смо пред Богом и пред људима да данас јасно кажемо и упозоримо: на језику правде и међународног права свака помисао да се отме Косово и Метохија значила би да се пред очима целог света у 21. веку једној демократској држави усред Европе силом одузима део територије, која уз то важи и као њена духовна колевка. И маколико би то било прикривено, тај чин отимања имао би суштински карактер окупације. Сувишно је помињати какве би то последице могло имати, не само за Србију и Црну Гору, него и за будућност Европе и света. Једино се договором може доћи до компромисног и правичног решења. Ми не тражимо ништа друго него да се питање Косова и Метохије реши на исти начин на који су и друге европске демократске државе решиле слична питања. Држава Србија мора при том бити спремна да обезбеди праву и суштинску аутономију за Косово и Метохију, за све људе и народе који на њему живе.

Обраћамо се, на крају, вама, верницима наше свете Православне Цркве, деци Светога Саве и нашој духовној деци: будите верни, храбри и јединствени! Чувајмо своју душу и савест! Тако ће бити сачувана и света, мученичка земља наших часних предака.

Бог нека благослови све вас и све људе добре воље!


03.11.2005
БАЈРАМСКА ЧЕСТИТКА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај честитао је рамазански Бајрам реису-л-улеми др Мустафи еф. Церићу и муслиманима у Босни и Херцеговини.

„Жеља нам је да у данима када цијели муслимански свијет прославља свој велики празник, ми у Босни и Херцеговини подијелимо радост коју он носи и да тако, срца испуњеног љубављу, од Господа Бога измолимо изобиље мира, здравља, сваковрсног напретка и благостања за све народе у овој нашој отаџбини и цијеломе свијету,“ нагласио је Високопреосвећени Митрополит Николај у својој честитци.