Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава7.02.2006
ДЕЛЕГАЦИЈА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА ПОСЈЕТИЛА ПРЕДСЈЕДНИШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕДелегација Светог архијерејског синода Српске православне цркве, коју су чинили Високопреосвећена г. г. митрополити: загребачко-љубљански Јован и дабробосански Николај; те Преосвећена г. г. епископи: зворничко-тузлански Василије, шумадијски Јован и будимљанско-никшићки Јоаникије, посјетила је у Сарајеву, у петак, 24. фебруара 2006. године, Предсједништво Босне и Херцеговине. Делегацију су примили предсједавајући Предсједништва г. Иво Миро Јовић, са члановима Предсједништва: г. Бориславом Паравцем и г. Сулејманом Тихићем.

На почетку разговора, чланови Предсједништва упознали су делегацију Светог синода са закључком са сједнице Предсједништва, да уговоре, попут усвојеног Приједлога основног уговора између Ватикана и Босне и Херцеговине, треба што хитније припремити и са Српском православном црквом, Исламском и Јеврејском заједницом, те додали како је то одраз секуларног друштва, али и права заштите вјере у цивилизованим временима, те једнаког третмана свих, у вјерском и националном погледу у Босни и Херцеговини, којим се жели допринијети бржем развоју демократије.

Чланови делегације су, поздрављајући доношење тих закључака, истакли како у изградњи мира у Босни и Херцеговини Српска православна црква учествује, али и тражи своје мјесто равноправно са другима. У вези с тим, изразили су забринутост због дугогодишњег проблема повратка зграде Богословије у Сарајеву, али и остале национализоване имовине у Босни и Херцеговини, напоменувши да се, почетком маја ове године, треба обиљежити 125. годишњица сарајевске Богословије, те би жељели да то могу учинити и у згради у Сарајеву. Наглашено је да је Извршно вијеће Босне и Херцеговине још 1990. године донијело одлуку о враћању зграде Богословије Српској православној цркви, под истим или сличним условима као што су биле враћене зграде Исламској заједници и Римокатоличкој цркви.

Потом су упознали чланове Предсједништва о тешком положају и учесталим нападима на свештенство Српске православне цркве, православне храмове и гробља, али и православне вјернике у Федерацији Босне и Херцеговине, те да код локалних органа власти често наилазе на опструкције у остваривању својих права и слобода. Указали су како им је досад при обнови храмова изостала помоћ хуманитарних и међународних организација, као и да наилазе на неразумијевање домаћих власти, које на грађевински материјал за ове сврхе наплаћују ПДВ. Казали су да се Српска православна црква у Босни и Херцеговини налази у тешком материјално-финансијском стању, као и да им нису регулисана права на здравствено и пензијско осигурање, а изостала је помоћ домаћих надлежних институција.

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине исказали су разумијевање за проблеме које им је представила делегација Светог архијерејског синода Српске православне цркве. Једногласно су закључили да ће учинити све у складу са ауторитетом и овлаштењима да се ти проблеми и ријеше. Сходно томе ће, што хитније, од надлежних институција затражити актуелизовање одлуке Извршног вијећа из 1990. године, о повратку зграде Богословије, нагласивши како политичка воља за враћањем изузете имовине постоји, само треба отклонити законско-правне препреке. Још једном су нагласили како је потребно наставити с активностима око уговора који третира статус Цркве и вјерских заједница те повратак имовине, на начелима оног између Ватикана и Босне и Херцеговине.

Домаћини су упознали високу делегацију Српске православне цркве и са активностима у наредном периоду, нагласивши да Босна и Херцеговина има стабилну и сигурну будућност једино у равноправном третману свих народа и Цркава и вјерских заједница, препознатих у домаћим законима, те је у том циљу потребно успоставити свакодневну комуникацију, како би се наставио рад на општем добру сваког грађанина ове земље, што ће допринијети убрзању пута Босне и Херцеговине у евроатланске интеграције.


21.02.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ ГРЧКОГ АМБАСАДОРА Г-ЂУ КОНСТАНТИНУ МАВРОСКЕЛИДУЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је данас у Сарајеву новоименованог Амбасадора Републике Грчке у Босни и Херцеговини, Њену Екселенцију г-ђу Константину Мавроскелиду.

Пожељевши г-ђи Амбасадор добродошлицу и успјех у раду, Високопреосвећени Митрополит се захвалио Амбасади Републике Грчке на свему што је, у поратном периоду, учинила за Српску православну цркву и православне вјернике у Босни Херцеговини, изразивши наду да ће се таква изузетна сарадња наставити и у наредном периоду.

Амбасадор Мавроскелиду се захвалила на добродошлици и изјавила да ће Амбасада Републике Грчке наставити сарадњу са Српском православном црквом, уз настојање да се оснаже везе са Грчком Црквом и пронађу путеви помоћи за рјешавање конкретних проблема и пројеката.

У веома срдачном разговору размијењена су мишљења о положају Српске православне цркве у Босни и Херцеговини и о повратку одузете црквене имовине.


21.02.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ТУРСКЕЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је данас у Сарајеву новоименованог Амбасадора Републике Турске у Босни и Херцеговини, Његову Екселенцију г. Булента Тулуна.

Високопреосвећени Митрополит је г. Амбасадору најприје пожелио добродошлицу, упознавши га са историјом и данашњим животом Митрополије дабробосанске, те са настојањима Српске православне цркве да се у Босни и Херцеговини поново изграде добри међувјерски и међунационални односи, у чему требају учествовати све Цркве и вјерске заједнице, наводећи као примјер добре сарадње Међурелигијско вијеће Босне и Херцеговине.

Амбасадор Тулун је нагласио да је вјерска и национална толеранција веома битна у земљи која се опоравља од недавног рата, те да се треба ослободити духова прошлости и ићи ка будућности. Турска настоји да подржи европски пут Босне и Херцеговине, као и да помогне њен даљи напредак и опоравак. У том смислу, Амбасада Републике Турске у Сарајеву отворена је за сарадњу и дијалог и жели успоставити добре односе са Српском православном црквом.


17.02.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ БИСКУПА ХОМЕЈЕРАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је јуче у Сарајеву, Преузвишеног бискупа др Јозефа Хомејера, предсједника Комисије бискупских конференција Европске Уније (COMECE) и г. Франка Ронгеа, директора Комисије за друштвена и социјална питања Бискупске конференције Њемачке. Разговору је присуствовала и др Кристина Краузе, директор сарајевске канцеларије Фондације Конрад Аденауер, која је и била организатор посјете др Хомејера и г. Ронгеа Босни и Херцеговини.

Високопреосвећени Митрополит г. Николај је госте упознао са историјом Митрополије дабробосанске и данашњим стањем у њој, поменувши тешкоће око повратка зграде сарајевске Богословије и друге имовине која је одузета Српској Православној Цркви. Такође, Високопреосвећени Митрополит је говорио и о акцији СФОР-а на Палама, 1. априла 2004. године, када су тешко повријеђени протојереј-ставрофор Јеремија Старовлах и његов син Александар.

Везано за рад Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине, Високопреосвећени Митрополит је нагласио да је оно постигло значајне резултате и добило добре оцјене, како од домаће, тако и од међународне јавности. Може се рећи да Међурелигијско вијеће представља добар примјер сарадње и дијалога за све у Босни и Херцеговини, али и у Европи.

Преузвишени бискуп Хомејер је закључио да дијалог између хришћанских црква и ислама, који се у Босни и Херцеговини већ дуго одвија, тек треба да се деси у Европској Унији, те да данас хришћанске цркве у Западној Европи траже пут према дијалогу у коме ће се очувати различити идентитети, али и наћи рјешење које ће све задовољити. С тим у вези, бискуп Хомејер је Босну и Херцеговину навео као примјер оваквог дијалога, те предложио да се под покровитељством Међурелигијског вијећа, а уз помоћ Фондације Конрад Аденауер, образује једна институција у којој би се разговарало о свим религијским питањима и која би одгајала и едуковала млађе нараштаје за живот у вишевјерском и вишекултурном окружењу.

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ОПРОШТАЈНУ ПОСЈЕТУ АМБАСАДОРА МАРТИНА НАЈА


Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је јуче у Сарајеву, у опроштајну посјету, Амбасадора Мартина Наја, Вишег замјеника Високог представника Међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

Високопреосвећени Митрополит г. Николај се захвалио Амбасадору Нају на изузетно доброј сарадњи, а посебно на Амбасадоровом доприносу у процесу повратка зграде сарајевске Богословије њеном власнику, Српској православној цркви, изразивши наду да ће се овај процес окончати у најскорије вријеме и да ће Српска православна црква у граду Сарајеву коначно добити простор за смјештај Богословског факултета.

Амбасадор Нај је изразио посебно задовољство што је могао помоћи у рјешавању питања повратка зграде сарајевске Богословије, те да је увјерен да идеја враћања Православног Богословског факултета у Сарајево може само допринијети даљем изграђивању дијалога и помирења у овом граду и у Босни и Херцеговини.


16.02.2006
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У РОГАТИЦИНа празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2006. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Рогатици. Повод за служење је била и прослава Крсне славе Културно-умјетничког друштва „Сретење“ Црквене општине у Рогатици.

У својој бесједи Високопреосвећени Митрополит Г. Николај је најприје окупљеним вјерницима честитао празник Сретења Господњег, а члановима друштва „Сретење“ њихову Крсну славу. Потом је Високопреосвећени Митрополит говорио о смислу и значају овог Богородичиног празника, нагласивиши поруку празника да се сви трудимо да нам живот буде непрестано богослужење, како би се уподобили Господу Исусу Христу и Пресветој Богородици.

Након свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит Николај је благословио славско жито и преломио славски колач друштва „Сретење“.

Културно-умјетничко друштво „Сретење“ основано је 2003. године при Црквеној општини у Рогатици. Чини га око 250 чланова, младића и дјевојака из Рогатице, окупљених у секције фолклора, хора, оркестра, изворне пјевачке групе и друге. Осим ових активности, чији су главни циљеви очување духовног и националног идентитета нашег народа, чланови друштва организовали су и вођење бриге о старим и немоћним лицима и о четрдесет социјално угрожених лица.

Међу најважнијим досадашњим успјесима друштва „Сретење“ издвајају се учешће на Осмој европској смотри српског фолклора (Пале 2003.), наступ на фестивалу фолклора у грчком граду Лариса (2003.), наступи у аустријском граду Велсу и у њемачким градовима Келн и Дизелдорф (2005.), као и наступи на концерту „Игром и пјесмом против абортуса“, те смотри српског фолклора у Дервенти (2005.).


16.02.2006
ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЈЕТА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕУ суботу, 11. фебруара 2006. године, у Сокоцу је одржана сједница Епархијског савјета Митрополије дабробосанске.

Сједница је отпочела заједничком молитвом, након које је Високопреосвећени Митрополит Г. Николај поздравио све чланове Епархијског савјета, топло им се захваливши на одзиву.

Говорећи о тренутном стању у Митрополији дабробосанској, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај обавијестио је Епархијски савјет да је оно и даље тешко, нарочито у црквеним општинама и парохијама које се налазе на територији Федерације Босне и Херцеговине, одакле се, само из Митрополије дабробосанске, иселило око 280.000 вјерника, остављајући за собом велику имовину, како приватну тако и црквену. Иако суочени са многим тешкоћама, захваљујући најприје вјерном народу, а затим и свештеницима, у 2005. години остварени су добри резултати.

У току сједнице прочитан је извјештај о Завршном рачуну Митрополије дабробосанске за 2005. годину, и прочитан и усвојен приједлог Буџета за 2006. годину. Слиједили су извјештаји о стању фондова Митрополије, те о грађевинској и издавачкој дјелатности. Епархијском савјету су поднијети извјештаји о раду Богословског факултета и Богословије у Фочи, о активностима Кола српских сестара и статистички извјештај Просвјетног одбора Митрополије дабробосанске о успјеху полазника Православне вјеронауке у основним школама у Републици Српској. Такође, Епархијски савјет обавјештен о току повраћаја зграде сарајевске Богословије и друге имовине у Сарајеву.

На крају сједнице заједнички је оцијењено да је и поред многих проблема, претходна календарска година у Митрополији дабробосанској била успјешна.


11.02.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА У БиХ КРИСТИЈАНА ШВАРЦ-ШИЛИНГАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај примио је данас у Сарајеву г. Кристијана Шварц-Шилинга, Високог представника у Босни и Херцеговини, који је ову дужност преузео крајем јануара 2006. године.

Високопреосвећени Митрополит је г. Шварц-Шилингу најприје пожелио добродошлицу у сједиште Митрополита дабробосанских, град Сарајево и Босну и Херцеговину, те честитао избор на дужност Високог представника за Босну и Херцеговину, уз жеље за Божјим благословом и успјешним радом на овом одговорном положају.

Потом је Високопреосвећени Митрополит упознао г. Шварц-Шилинга са историјом Митрополије дабробосанске и проблемима с којима се данас сусреће, помињући дугогодишњи проблем повратка зграде сарајевске Богословије и повратка друге одузете црквене имовине. Високи представник је на то одговорио да Канцеларија високог представника, као институција, снажно подржава враћање зграде сарајевске Богословије Српској православној цркви, као и идеју премјештања Богословског факултета из Фоче у Сарајево.

У току разговора наглашена је неопходност заштите културно-историјских споменика у Босни и Херцеговини, а Високопреосвећени Митрополит је напоменуо да Митрополија дабробосанска, односно Српска православна црква у цјелини, придаје изузетан значај његовању повјерења и међусобне сарадње између цркава и вјерских заједница, као и добрих односа свих народа који живе у Босни и Херцеговини. Заједнички је оцијењено да је управо Међурелигијско вијеће Босне и Херцеговине изузетан примјер добре сарадње, који доприноси продубљавању дијалога између Цркава и вјерских заједница и побољшању односа међу свим народима.

На крају веома срдачног разговора, Високопреосвећени Митрополит Николај је г. Шварц-Шилингу још једном пожелио успјех у раду на корист свих житеља Босне и Херцеговине и позвао га да се чешће састаје и разговара са представницима цркава и вјерских заједница у Босни и Херцеговини, како би се заједнички дошло до најбољих рјешења за опште добро у овој намученој земљи и добробит свих људи у њој.

Високи представник г. Шварц-Шилинг се захвалио Високопреосвећеном Митрополиту на љубазном пријему и изразио наду да ће се и у будућности састајати и размијењивати мишљења, како би заједно радили на унапређењу добрих односа, и зажелио да ова посјета буде једна у низу будућих посјета и разговора.


03.02.2006
ЗБОГ НАПАДА НА СВЕШТЕНИЧКУ ПОРОДИЦУ СТАРОВЛАХ, ИТАЛИЈАНСКИ КАРАБИЊЕРИ ЋЕ БИТИ КРИВИЧНО ГОЊЕНИО. Јеремија и Александар Старовлах у тузланској болници На захтјев Окружног тужилаштва Источно Сарајево, Министарство правде Италије је, путем Министарства правде Босне и Херцеговине, обавијестило судске органе Босне и Херцеговине да је кривични предмет против италијанских Карабињера, који су у саставу снага СФОР-а, учествовали у акцији на Палама, 1. априла 2004. године, упућен званичним судским властима Италије ради покретања кривичног поступка.

На исти захтјев, министарства правде Словеније и Велике Британије су од Окружног тужилаштва Источно Сарајево затражиле да им се доставе подаци о именима и презименима њихових држављана који су учествовали у акцији, што је немогуће учинити, јер тим подацима само и искључиво располажу команде НАТО-а и јединица које су биле учесници акције.

Министарство правде Аустрије је одговорило да њихови војници нису учествовали у акцији, јер су у то вријеме у Босни и Херцеговини имали само четири војника, и да су они своју јединицу у саставу СФОР-а имали тек од јуна 2004. године.

Министарства правде Мађарске и Румуније нису до сада одговорила на захтјев Тужилаштва.

Архијерејски намјесник сарајевски, протојереј-ставрофор Јеремија Старовлах и његов син, вјероучитељ Александар, тешко су повређени у ноћној акцији СФОР-а на Палама, 1. априла 2004. године, у 01,00 сат, наводно у потрази за Радованом Караџићем. О. Јеремија и Александар, подигнути из кревета, тешко су претучени, док је супругу и мајку Виторку један од војника све вријеме држао на нишану пушчане цијеви.
По изласку из вишедневне коме и више мјесеци проведених на лијечењу на Војномедицинској академији у Београду, о. Јеремија и Александар су остали трајни инвалиди.

Парохијски дом у Палама након акције СФОР-а У извјештају СФОР-а, од августа 2004. године, наводи се да су учесници ове акције биле војне јединице Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, као и једна мјешовита јединица (Multinational Specialised Unit - MSU) састављена од војника држављана Италије, Словеније, Аустрије, Мађарске и Румуније.

Истражна комисија парламента Босне и Херцеговине, чији је предсједавајући био данашњи члан Предсједништва БиХ, г. Иво Миро Јовић, утврдила је да су о. Јеремија и Александар тешко претучени. Парламентарна скупштина БиХ је једногласно усвојила Извјештај, упутила га свим државама чији су војници учествовали у акцији и позвала надлежне у НАТО-СФОР-у да казне починиоце. До сада нико није одговорио на захтјеве из Извјештаја.

Захтјев за надокнаду штете, који је породица Старовлах поднијела у новембру 2004. године, одбијен је без права жалбе, чиме се њихова основна људска права и даље грубо крше, противно свим конвенцијама, а посебно Европској конвенцији о људским правима и основним слободама, која је и саставни дио Устава Босне и Херцеговине.

Amnesti International је у свом извјештају о стању људских права у Босни и Херцеговини констатовао кршење људских права од стране СФОР-а наводећи да је, у свом писму Главном штабу Натоа, изразио „забринутост због тога што Нато није обезбиједио репарацију, укључујући надокнаду, жртвама као и што није хитно, подробно и непристрасно испитао све околности“ у којима су о. Јеремија и Александар повријеђени.