Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава15.03.2006
ДВИЈЕ ПРОВАЛЕ У ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САРАЈЕВУ

У уторак и сриједу, 14. и 15. марта 2006. године, у храму Преображења Господњег у Сарајеву извршена је једна и покушана друга провална крађа.

У уторак, 14 марта, највјероватније у току ноћи, извршена је провала у канцеларијски простор, који се налази у самој цркви и из њега је отуђен бежични телефон, што је већ петнаеста крађа у храму Преображења Господњег у Сарајеву. О овом догађају је обавијештена локална полиција, која је извршила увиђај.

У сриједу, 15. марта ујутро, примјећени су трагови покушаја провале на споредним вратима цркве, која воде у ђаконик и олтар. Овога пута причињена је штета на вратима, али провалници нису успјели ући у цркву. Полиција је и о овом догађају обавијештена.


08.03.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ НОВОИМЕНОВАНОГ ПАПСКОГ НУНЦИЈА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИУ уторак, 7. марта 2006. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је у посјету новоименованог папског нунција у Босни и Херцеговини Преузвишеног надбискупа Алесандра Ди Ерика. У надбискуповој пратњи били су и генерални викар Надбискупије врхбосанске монсињор др Мато Зовкић, те секретар Нунцијатуре монсињор Валдемар Сомертаг.

У отвореном и веома срдачном разговору, ријечи је било о дијалогу између православне и римокатоличке Цркве. Обострано је закључено да православни и римокатолици имају толико тога што их спаја, те да заједништво које већ постоји треба очувати, али истовремено радити и на пуном евхаристијском јединству. Надбискуп Ди Ерико изјавио је да на темељу искуства, није довољно вјерницима само проповиједати заједништво, него и показати им то заједништво у пракси, честим сусретима између православног и римокатоличког свештенства.

Надбискуп Ди Ерико је исказао посебно интересовање за историјатом и данашњим положајем Српске православне цркве и њених епархија у Босни и Херцеговини, те бројем и положајем православних вјерника, свештеника, храмова, манастира и богословских школа у Митрополији дабробосанској.
***
ОПРОШТАЈНА ПОСЈЕТА АМБАСАДОРА ВУКИЋЕВИЋАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је 7. марта 2006. године, у опроштајну посјету, Његову Екселенцију г. Станимира Вукићевића, досадашњег Амбасадора Србије и Црне Горе у Босни и Херцеговини.

Високопреосвећени Митрополит се г. Амбасадору срдачно захвалио на изузетно доброј сарадњи и на свему што је чинио за Српску Православну Цркву у Босни и Херцеговини, те нагласио да је Црква у њему увијек видјела великог пријатеља.

Потом се повео разговор о актуелном стању у земљи, као и о положају и тешкоћама Српске Православне Цркве. Заједнички је закључено да је ситуација у земљи још увијек нестабилна, али је изражена нада у бољу будућност, као и да ће се многи проблеми ускоро почети рјешавати, на добро свих народа који живе у њој.

На крају разговора, Високопреосвећени Митрополит Николај је Амбасадору Вукићевићу пожелио много успјеха и среће у његовом даљем раду и каријери, поклонивши му копију чудотворне иконе Пресвете Богородице Чајничке.