Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.06.2006
ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ПОСЈЕТИО СТАРУ ЦРКВУ У САРАЈЕВУСтару цркву у Сарајеву јуче је посјетио предсједник Републике Србије Његова Екселенција г. Борис Тадић.

Делегација Републике Србије, која се налазила у званичној посјети Босни и Херцеговини, обишла је комплекс Старе цркве, односно храм Светих архангела Михаила и Гаврила и обновљени црквени музеј, упознавши се са историјом православног српског народа у Сарајеву и његове древне богомоље.

У знак сјећања на посјету, старјешина цркве јереј Вања Јовановић, поклонио је предсједнику Тадићу копију чудотворне иконе Богородице Чајничке.


30.06.2006
ИСПОВИЈЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕУ Сокоцу је јуче одржана заједничка исповијест и причешће свештенства Митрополије дабробосанске. Овим поводом, Свету Литургију у храму Св. пророка Илије служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, док је свештенике исповједио архимандрит Симеон, игуман манастира Добрићева.

Након Свете Литургије, у соколачком Светосавском дому, одржан је братски састанак. Уводно предавање О тајни свештенства одржао је Високопреосвећени Г. Митрополит, наглашавајући да је свештеник, благодаћу свештенства и Божјег одређења, онај који треба своју паству поучавати, водити и увезивати је са цјелокупним тијелом Цркве Христове.

Протонамјесник Милорад Вујић одржао је предавање на тему Народни обичаји и њихов однос према учењу и пракси Цркве, у којем је истакао да су народни обичаји умногоме помогли очувању вјерског и националног идентитета српског народа, али да има и оних обичаја који немају темеља у вјери, или су чак у супротности са учењем Цркве. Свештеничка је обавеза да чине све што је потребно на очувању лијепих обичаја, али и на искорјењивању онога што се противи учењу и пракси Цркве.

Тема предавања јереја Владимира Ступара била је Свештеничко удружење као еклисиолошки проблем. Полазећи од тога да се Црква пројављује као Тијело Христово, конституисано Духом Светим, те да има своју канонску структуру, која је Богом установљена и освјештана, намеће се закључак да свако организовање по овосвјетским принципима, унутар Тијела Христовог, представља промашај и рак рану на Тијелу Цркве. Свештеничко удружење, које је било организовано на принципима политичких партија, представљало је озбиљно искушење за јединство Цркве. Због тога, Црква никада није прихватила удружење свештеника као нешто своје, већ га је у датом историјском тренутку само трпјела као један крст безбожничке владавине.

Услиједила је дискусија на предавања, као и разговор о питањима живота и рада свештеника, након чега је уприличен заједнички ручак.


20.06.2006
САОПШТЕЊЕ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНИХ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ОТКУПУ НАЦИОНАЛИЗОВАНИХ СТАНОВА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ


Поводом најављеног изјашњавања о измјени Закона о продаји станова на којима постоји станарско право у Федерацији БиХ, те апелације корисника национализованих станова пред Уставним судом Федерације БиХ, Митрополит дабробосански Г. Николај са свештенством Митрополије дабробосанске, упутио је слиједеће саопштење:

У Парламенту Федерације БиХ, ових дана ће се говорити о измјени Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, чиме би се дозволио откуп национализованих станова садашњим корисницима. Скоро истовремено, Уставни суд Федерације БиХ треба да се изјасни о апелацији корисника национализованих станова, у циљу утврђивања уставности члана 47 истог Закона.

Упозоравамо да национализована имовина, у било ком облику, не може бити предмет откупа, јер то није воља изворних власника. С друге стране, продајом национализоване имовине неовлашћено би се прејудицирало доношење Закона о реституцији на нивоу Босне и Херцеговине.

Доношење рјешења, којима се дозвољава откуп национализованих станова, није у складу са дејтонским Уставом Босне и Херцеговине, а било би прекршено и право посједовања и кориштења индивидуалног власништва, наглашено у низу значајних докумената, међу којима су Општа декларација Уједињених нација о правима човјека, Европска конвенција о заштити права и основних слобода, Резолуција Савјета Европе о мјерама за разградњу наслијеђа бивших комунистичких тоталитарних система и други. Начело неприкосновене приватне својине је испред многих начела и представља једно од темељних права на којима почивају системи у земљама западне цивилизације.

Оваква једнострана рјешења доводе у дискриминирајући положај све изворне власнике одузете имовине. Данас се нико не сјећа људи и породица, који су безочно протјерани са своје имовине, стицане и грађене деценијама, и тиме духовно, морално и материјално осакаћени, да би тадашњи пљачкаши могли без ограничења проглашавати својим – туђе власништво. На основу чега – којег моралног принципа – данас неко може тражити оно што није његово? Која власт, и на основу чега, може штитити и легализовати безумну отимачину комунистичког режима и на томе градити европску будућност Босне и Херцеговине?

Евентуалном продајом национализованих станова покренуо би се низ негативних и непријатних посљедица и, између осталог, дефинитивно заокружила слика националних и етничких подјела у Босни и Херцеговини. Након оваквог чина, и процес приватизације би, такође, био доведен у питање.

Наша Црква неће пристати на било каква нелегална и једнострана рјешења. Стога позивамо све поштене и конструктивне грађане Босне и Херцеговине да се легалним путем одупру доношењу и спровођењу, оваквих и сличних, нелегалних и неправедних рјешења. Истовремено, радује нас чињеница да данас у нашој земљи, више од 80% грађана сматра да одузету имовину треба вратити изворним власницима.


13.06.2006
ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА ВОЗУЋИЦЕЈуче је у манастиру Возућици код Завидовића прослављена храмовна слава, празник Силаска Светог Духа на Апостоле. Свету архијерејску Литурију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење тројице свештеника и ђакона и у присуству више стотина вјерника.

Говорећи о празнику "Рођења новозавјетне Цркве", Високопреосвећени Г. Митрополит је нагласио да су Свети Апостоли, надахнути Духом Светим, раширили Еванђеље Христово по цијелом свијету, и да је ријеч Еванђеља стигла и до наших предака, који су у овом питомом крају подигли манастир посвећен Светој Тројици.

Митрополит Николај је вјерницима окупљеним око импровизованог олтара у манастирској порти честитао велики празник и манастирску славу, заблагодаривши Богу што се, и поред тога што је манастирски храм девастиран и што су села која припадају овој парохији опустјела након прогона цјелокупног становништва у претходном рату, народ у све већем броју окупља око своје древне светиње. Вјернике је обавијестио о напорима који се чине како би се обновила ова Немањићка задужбина с почетка 14. вијека и позвао све житеље возућког краја, ма гдје се налазили, да својим прилозима помогну ово богоугодно дјело, изразивши наду да ће се о манастирској слави идуће године, Света Литургија служити у самом храму.

Након Свете Литургије благословљено је славско жито и преломљен славски колач, које је припремио овогодишњи кум и домаћин славе, г. Владимир Павловић из Возуће.


12.06.2006
У САБОРНОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ ОДРЖАН ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КАМЕРНОГ ХОРА ОДСЈЕКА ЗА ЦРКВЕНУ МУЗИКУ И ПОЈАЊЕКамерни хор Одсјека за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под диригентским водством мр Рада Радовића, одржао је у суботу, 10. јуна, с почетком у 20 часова, Годишњи концерт у Саборној цркви у Сарајеву. Цијели концерт снимала је државна телевизија БХТ1.

Пред око 200 слушалаца и вјерника, Камерни хор је извео стилски изузетно богат програм православне духовне музике, на ком су се нашла дјела од 15. до 20. вијека - од једногласних старих црквених напјева, до монументалних хорских фресака сложених композиција, аутора као што су С.В. Рахмањинов, С. Бинички, К. Манојловић и други.

Овом приликом, декан Музичке академије др Зоран Ракић уручио је појединцима и организацијама захвалнице на подршци неопходној за успјешан развој ансамбла.

Камерни хор, који је, иницијативом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Николаја, основан академске 2001/2002. године, дјелује на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, при Одсјеку за црквену музику и појање, јединственом такве врсте на просторима бивше Југославије. У кратком периоду свог постојања остварио је низ значајних резултата у земљи и иностранству, поставши веома репрезентативан за факултет, универзитет, град и државу којој припада. Свој квалитет потврдио је и ове године, на недавно одржаном Међународном такмичењу хорова, у оквиру фестивала Дани словенске писмености и културе - Подмосковље, Русија, мај 2006. У конкуренцији великог броја хорова из Русије, Бјелорусије, Украјине и Бугарске освојио је високо Друго мјесто и звање ЛАУРЕАТА (Побједника).

Значајније награде у претходном периоду:

•ЗЛАТНА МЕДАЉА на Међународном такмичењу хорова, у    категорији духовне музике Musica sacra - Хелсингборг, Шведска,    мај 2004;

• ЗЛАТНА МЕДАЉА (категорија савремене духовне музике) и
• СРЕБРНА МЕДАЉА
(отворена категорија) на Првом свјетском     такмичењу духовне хорске музике Musica sacra a Roma - Рим,    Италија, јули 2005;

два пута НАЈБОЉИ ХОР и награда ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ на    фестивалу Хорови међу фрескама - Београд, Србија, 2003. и 2005;

на истом фестивалу, диригент Раде Радовић је добио два посебна    признања: за интерпретацију композиција савремених аутора и за    очување и унапређење православне српске духовне музике -    Београд, Србија, 2004. и 2005;

•НАГРАДА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА за најбоље извођење композиције    страног аутора, на Међународним хорским свечаностима - Ниш,     Србија, 2004);

• ЗЛАТНА ПЛАКЕТА, највеће признање на фестивалу Мокрањчеви    дани - Неготин, Србија, 2004;

• ГРАМАТА за несебичан духовни допринос и оданост Светој Вјери     Православној од Православног Митрополита дабробосанског Г.     Николаја - Сарајево, јун 2003.


10.06.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕТИО НОВООБНОВЉЕНИ ХРАМ У ОКОЛИШТИМА КОД ФОЧЕНа дан крсне славе новообновљенoг храма Св. цара Константина и царице Јелене у Околиштима код Фоче, 3. јуна ове године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење више свештеника Митрополије дабробосанске, служио је Свету архијерејску Литургију и освештао обновљени храм.

Храм на Околиштима, саграђен 1938. године на превоју између села Јошанице и Слатине, двадесет километара источно од Фоче, у коме је једно вријеме, током Другог свјетског рата, чувана Чудотворна икона Богородице чајничке, био је поприлично оронуо, па су се двојица добрих домаћина, Миливоје-Мићо и Гордан Вилотић, који живе у његовој близини, својски потрудили и генерално га обновили, док је уз храм саграђена и сала за вјернике. На приједлог Митрополита Николаја, ову двојицу кумова и обновитеља храма Свети архијерејски синод СПЦ одликовао је Орденом Светог Саве III степена, а Василије Вишњић и Милан Станојевић, који су, такође, помагали ову обнову, примили су архијерејске грамате захвалности. Обнављање храма на Околиштима помогли су и други вјерници и људи добре воље, као што су јој и раније свесрдно помагали, упокојени у Господу: Будимир Пљеваљчић, Милован Ђорђевић и Гојко Вилотић.


Иконостас у дуборезу од ораховине израдио је г. Живко Ераковић из Бањана код Никшића, а иконе су рад монахиња из манастира Брчели.

У оближњем селу Јошаници подигнут је и 21. маја ове године, освештан споменик жртвама, које су на празник Преноса моштију Св. Николе, 22. маја 1992. године, убиле муслиманске снаге. У нападу на Јошаницу, у пола шест ујутру, побијен је сав српски живаљ, који се тог јутра, углавном на спавању, затекао у Јошаници. Међу страдалима било је 37 цивила - жена, дјеце и стараца - и 36 бораца Војске Републике Српске. Најмлађа жртва, Данка, имала је само двије, а најстарија, бака Стојка, 75 година.

Протојереј Ранко М. Билинац


09.06.2006
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ОПРОШТАЈНУ ПОСЈЕТУ ФРАНЦУСКОГ АМБАСАДОРАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је јуче, 8. јуна, у Сарајеву, у опроштајну посјету, амбасадора Француске Републике, Његову Екселенцију г. Анрија Зипер де Фабијанија и првог секретара Амбасаде, г. Жан-Кристофа Тибоа.

Приликом ријечи добродошлице, Господин Митрополит је Његовој Екселенцији Амбасадору срдачно захвалио на свему што је чинио за све народе у Босни и Херцеговини.

Потом се повео разговор о помирењу и обнови повјерења у Босни и Херцеговини, а нарочито о улози и значају Цркава и вјерских заједница у одвијању овог процеса. Такође, ријечи је било и о враћању национализоване имовине Српске православне цркве у Сарајеву, а посебно о повратку зграде Сарајевске богословије и значају, који би, за цијели процес успоставе помирења, имао премјештај Богословског факултета из Фоче у Сарајево.

Високопреосвећени Митрополит је нагласио да се једино удруженим снагама могу превазићи многи проблеми у којима се налази Босна и Херцеговина. „Молимо се Богу, и надамо се да ће наша земља, иако мала, наћи своје мјесто у Европској Унији и бити примјер осталим земљама у окружењу,” рекао је Г. Митрополит.

Г. Амбасадор је Митрополиту Николају захвалио на несебичном раду у успостављању повјерења и помирења међу народима и пожелио да Босна и Херцеговина остане заједничка земља свих народа, који ће у миру живјети једни с другима.

На крају срдачног и пријатељског разговора, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај је амбасадору Де Фабијанију пожелио много успјеха и среће у његовом даљем раду и каријери.


05.06.2006
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом скорог изласка из штампе збирке пјесама "Конци", у издању Мјешовите средње електротехничке школе у Сарајеву, гдје се у пјесми под насловом "Жаљење" аутора Армана Алатовића, на увредљив начин говори о Господу Исусу Христу, Митрополит дабробосански Г. Николај, са свештенством Митрополије дабробосанске, упућује слиједеће саопштење за јавност:

"Ових дана смо имали прилику прочитати пјесму једног младог човјека, ученика Мјешовите средње електротехничке школе у Сарајеву, у којој се на подругљив и увредљив начин говори о Богочовјеку – Господу нашем Исусу Христу. Увреда је тиме већа, што се пјесма са оваквим садржајем промовише од стране једне образовне установе, која би своје ученике требала васпитати у смјеру културне, вјерске и националне толеранције.

Поменута пјесма дубоко вријеђа нас православне, као и све хришћане, а требала би да вријеђа и муслимане, који Господа Исуса Христа поштују као Божјег посланика.

Стога најоштрије протествујемо и дижемо свој глас против оваквог вријеђања осјећања вјерника, које нимало не доприноси продубљивању међурелигијског разумјевања, те очекујемо да ће се одговорни, на првом мјесту сама школа као издавач и њен директор, а затим и Просвјетно-педагошки завод, те Министарство образовања Кантона Сарајево, огласити и нама хришћанима упутити извињење за ову увреду.

Сматрамо да јавност не смије толерисати испаде ове и сличне врсте и да образовни систем не смије бити мјесто промоције нетолеранције према другом и другачијем, те од организација које се баве заштитом људских права очекујемо да се огласе, као што су то учиниле и у случају недавног објављивања слика увредљивих за муслимане."