Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава29.01.2007
СВЕТОСАВСКИ ПРАЗНИЦИ У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈ

На празник Светог Саве, првог архиепископа и просвјетитеља српског, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Литургију у светосавском храму у Блажују код Сарајева уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске.

У цркви пуној вјерника, уз изразито велики број дјеце, освештано је славско жито и преломљен колач, а потом прочитана светосавска посланица Високопреосвећеног Митрополита.

Након одслужене Литургије, у блажујском храму је уприличен пригодан програм, у којем су учествовали ученици Богословије Светог Петра дабробосанског из Фоче са избором из светосавских бесједа Матије Бећковића, као и многобројни малишани који су се присутнима представили рецитовањем светосавских пјесама, а поклоне за све њих је, и ове године, обезбиједила невладина организација Демократска иницијатива сарајевских Срба из Илиџе.

Истог дана, у вечерњим часовима, приређен је пријем у митрополијском двору у Сарајеву на ком је Митрополит Николај, пригодним ријечима о значају Светог Саве за Цркву и српски народ, поздравио бројне званице из културног и политичког живота сарајевског региона, Републике Српске и Босне и Херцеговине.


29.01.2007
БОГОСЛУЖЕЊЕ И ЕКУМЕНСКИ СУСРЕТ У САРАЈЕВСКОЈ КАТЕДРАЛИДана 25. јануара 2007. године, у сарајевској римокатоличкој катедрали, уприличен је екуменски сусрет и богослужење Ријечи, које је служио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић уз учешће папског нунција у Босни и Херцеговини надбискупа Алесандра Ди Ерика, помоћног бискупа врхбосанског Пере Судара, бројног свештенства и вјерника. Богослужењу је присуствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај са свештеницима Дабробосанске митрополије.

Након поздрава присутнима, кардинал Пуљић је рекао да су ове године хришћани из Јужне Африке, који живе у посебно тешким околностима, припремањем молитава које се читају на богослужењима током овогодишње молитвене осмине за јединство хришћана, осјетили снажну потребу да нас у име Христа позову на прекидање ћутње – свих облика ћутње којима се постаје сакривцем за патњу људских бића. „Неће ли та порука бити још снажнија и још више пророчка ако дође до хришћана различитих исповијести који говоре и дјелују заједно“, запитао је кардинал Пуљић позивајући све на молитви и молећи да Божји благослов сиђе на све, а поготову на оне који имају удиоништво у Христовој патњи и одбачености.

У пригодној бесједи, Митрополит Николај је говорио о хришћанској духовности и технолошкој револуцији напоменувши како поменуту револуцију неки заступају, а други опет анатемишу. Рекавши да је индустријска револуција обиљежила два посљедња вијека, Господин Митрополит се осврнуо на процес технологије како је приказује Свето Писмо и описују свети оци. Одговарајући на питање, чему служи технологија, истакао је да су свети оци технологију у манастирима подводили под два критеријума: критеријум о раду и критеријум о избору занимања. „Опасност за нас људе представља безобзирност техничке владавине као и њене манипулације које заједно имају циљ да дјелују скоро заглушујуће у нашим људским животима и пруже рјешење проблема техничким средствима неовисно од етичких и метафизичких начела…Учење светих отаца о трезвеноумљу наоружава човјека како би се ослободио разорних посљедица технолошког друштва“, казао је Високопреосвећени Митрополит, наводећи како неријетко човјек у постиндустријском друштву постаје потрошач и роб слика и информација које му испуњају живот.

На крају богослужења, у току којег су упућене многе молитве, а посебно за достизање јединства свих хришћана, кардинал Пуљић је захвалио свима на присуству, а Митрополиту Николају даровао Свето Писмо Старога и Новога Завјета у преводу бившег врхбосанског надбискупа Ивана Шарића.


21.01.2007
ЕКУМЕНСКИ СУСРЕТ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУУ Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, у четвртак навече, 18. јануара 2007. године, одржана је молитва за јединство хришћана, коју су служили православни свештеници Митрополије дабробосанске, у присуству Митрополита дабробосанског Г. Николаја, врхбосанског надбискупа кардинала Винка Пуљића, помоћног врхбосанског бискупа др. Пере Судара и папског нунција у БиХ Алесандра Ди Ерика. Пригодну бесједу одржао је кардинал Винко Пуљић.

Сусретом у Саборној цркви, који је окупио знатан број вјерника, православних и римокатолика, отворена је молитвена осмина за јединство хришћана на подручју Босне и Херцеговине.

На почетку своје бесједе, кардинал Пуљић је поздравио све окупљене те истакао да и окупљање у Саборној цркви у Сарајеву има за циљ извршења задатка који нам је оставио Господ Исус Христос на Тајној вечери, у својој првосвештеничкој молитви - "да буду једно".

"Хришћанске Цркве, Православна и Римокатоличка, прожете су Христовом Крвљу која нас је откупила и опрала те смо крштењем у Христу повезани. Христова Ријеч је извор живота, коју благовијестимо, свједочимо и живимо. Богомајку поштујемо и у њој имамо диван примјер прихватања сарадње с Духом Светим. Ово наше молитвено заједништво не поништава оно што јесмо - свака Црква у свом препознатљивом идентитету, али тражимо Христово свјетло, Онога који је наш Пут, Истина и Живот", казао је кардинал Винко Пуљић.

Врхбосански надбискуп је истакао да не желимо остати глуви на Његов глас, Његов позив да га слиједимо, да изграђујемо јединство.

"Потребно нам је унутарње очишћење, очишћење памћења кроз праштање и помирење, очишћење свих злих предрасуда и оптерећења, како би се очистили од губе гријеха. Посебно је потребно очишћење од губе која трује међуљудске и међувјерске односе. То је губа мржње, надмоћности. То је губа себичности и безосјећајности једних за друге, безосјећајности за правду и право, достојанство и вредновање човјека", казао је кардинал Пуљић.

На крају своје проповиједи кардинал Винко Пуљић је нагласио да се радује овом чину тражења Господа, јер што будемо ближи Господу, бићемо ближи једни другима. "Остаје нам да понизно и пуни поуздања молимо Духа Светога да нас води на путу јединства којим ћемо свједочити јасније и препознатљивије нашу опредијељеност за Христа", казао је врхбосански надбискуп.

Екуменски сусрети у Сарајеву биће настављени, тако да ће се у сарајевској катедрали, у недјељу 21. јануара у 19 часова одржати екуменски концерт хришћана Сарајева, а у четвртак 25. јануара у 18 часова биће одржано богослужење, које ће служити кардинал Винко Пуљић, а бесједиће Митрополит дабробосански Николај.


19.01.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА КРСТОВДАН СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ЗЕНИЦИЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је данас, на Крстовдан, Свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Зеници, након које је извршио чин великог водоосвећења.

Високопреосвећеном Митрополиту, у пуном зеничком храму, салуживало је седам свештеника и два ђакона, а у току Свете Литургије у чин ђакона рукоположен је г. Бориша Шањић, дипломирани теолог и постдипломац на Теолошком факултету у Солуну.


15.01.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ АМБАСАДОРКУ ФРАНЦУСКЕЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај примио је данас, у својој резиденцији у Сарајеву, амбасадорку Француске у Босни и Херцеговини Њену Екселенцију гђу Марис Берно.

Пожељевши својој гошћи срдачну добродошлицу, Митрополит Николај изразио је наду да ће се, сљедујући вјековном пријатељству Срба и Француза, сарадња између Митрополије дабробосанске и Амбасаде Француске успјешно наставити и још више побољшати.

Госпођу Берно интересовало је мишљење Митрополита о општем стању у Босни и Херцеговини, успостављању трајног помирења међу народима, раду Међурелигијског вијећа, повратку избјеглих и расељених, те реституцији национализоване имовине.

Господин Митрополит је одговорио да је опште стање у Босни и Херцеговини побољшано у односу на стање које је било прије десет година, захваљујући и помоћи међународних организација и страних држава, али и добром вољом домаћих носиоца власти, као и свих житеља ове земље. Међутим, данас би политичари у Босни и Херцеговини морали имати више разумјевања и радити на истинском помирењу и изградњи добре воље међу народима, јер ће трајни мир заживјети у овој земљи, само ако га сами изградимо. Да би достигли тај циљ, свако од нас мора жртвовати неки свој политички интерес, а не, као што се то данас чини, да политичари једног народа желе бити "капа свему". Ствар је у томе што је данас политика веома прљава и постала је неко друго "еванђеље", а истинско Христово Еванђеље покушава се потиснути.

Митрополит је оцијенио да је Српска православна црква увијек изграђивала и данас изграђује мир и добру вољу међу људима, по Христовим ријечима да су "блажени они који мир граде, јер ће се синовима Божјим назвати". То је и главни разлог што наша Црква учествује у раду Међурелигијског вијећа, чији је рад високо цијењен у земљи и у свијету, јер се рад овог Вијећа заснива на ономе што је свима заједнички интерес, првенствено помирење и превазилажење конфликата, и труди се да буде примјер за углед свима.

Говорећи о повратку избјеглих и расељених, Високопреосвећени Митрополит је нагласио да се из Дабробосанске митрополије иселило 280.000 вјерника, и то из економски најбољег дијела Епархије, Сарајева и Средње Босне, који припадају Федерацији Босне и Херцеговине. Данас се људи не враћају на своја огњишта, углавном због економске несигурности и тај недостатак младих највише се осјети у храмовима наше Цркве.

Што се тиче реституције национализоване имовине, Митрополит Николај је изразио незадовољство због чињенице што се ни након 66 година откако је зграда Богословије у Сарајеву узурпирана, у институцијама Босне и Херцеговине не чини ништа да се та неправда исправи и зграда преда српској Цркви као правом власнику.


15.01.2007
НА ПРАЗНИК ОБРЕЗАЊА ХРИСТОВОГ И СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У МОКРОМ

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је јуче, на празник Обрезања Господа Исуса Христа и Светог Василија Великог, Свету архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром.

Овом приликом прочитана је Митрополитова новогодишња порука младима.


09.01.2007
БОЖИЋ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈУ свим храмовима Митрополије дабробосанске, и ове године свечано је прослављено Рођење Господа нашег Исуса Христа.

У навечерје празника Рођења Христовог, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Вечерње у храму Светог пророка Илије у Сокоцу уз традиционално налагање бадњака, у присуству изузетно великог броја вјерника.

Сутрадан, на сам Празник, Митрополит Николај је служио Свету Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске. Уз више стотина вјерника, Светој Литургији је присуствовао помоћни бискуп врхбосански г. перо Судар, а обезбијеђен је био и директан радио-телевизијски пренос.


Придружујући се Божићној посланици Његове Светости патријарха српског Павла и свих архијереја СПЦ, која је прочитана на Литургији, Високопреосвећени Митрополит је додао како се овом посланицом "жели све оно што је најљепше, не само нама Србима који прослављамо данас овај велики хришћански празник, него и свима људима добре воље, свима људима мира, свима људима љубави међусобне, што нам је данас итекако потребно."

"Овом приликом хоћу само да вас замолим да водите рачуна о својој дјеци, јер су нам дјеца у опасности, како од алкохола још више од дроге, која се много увукла у нашу средину. Учите своју дјецу да најприје поштују своје родитеље, јер су то њихови први и најтоплији учитељи. Приводите их топломе огњишту своме, његујте обичаје своје и нека ваш дом увијек буде топла Црква у маломе - нека тако буде и нека вам је сретан и Богом благословен овај велики празник. Мир Божји - Христос се роди", казао је Митрополит дабробосански Николај.

Другог дана празника, у понедјељак, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај служио је Свету Литургију у храму св. пророка Илије у Сокоцу, а у поподневним часовима је поздравио званице на традиционалном божићном пријему, приређеном у митрополијском двору у Сарајеву.

"Потребни су нам вјера и добра дјела да се изграђујемо у овом нашем варљивом времену", рекао је Митрополит Николај у обраћању званицама и подсјетио на еванђелску поруку Господа Исуса Христа да љубимо своје ближње без обзира на овоземаљске различитости, те да су блажени они који граде мир међу људима, тако потребан нама у Босни и Херцеговини. Говорећи о празновању Рођења Господа Исуса Христа, Господин Митрополит је истакао да Његово рођење представља највећу револуцију у историји људског рода.

Пријему су, између осталих, присуствовали: Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић и папски нунциј надбискуп Алесандро Ди Ерико, представници Исламске и Јеврејске заједнице, чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, представници Парламента и Савјета министара Босне и Херцеговине, те представници власти Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, као и многобројни домаћи просвјетни и културни радници. Присутни су били амбасадори: Србије, Грчке, Руске Федерације, Хрватске, Словеније, Велике Британије, Аустрије, Мађарске, Пољске, Чешке, Словачке, Палестине, Високи представник Кристијан Шварц Шилинг, командант НАТО штаба у БиХ генерал Ричард Вајтман, затим представници амбасада Италије, Египта, Турске, Јапана, представници Еуфора и Европске полицијске мисије те других дипломатских мисија и међународних институција и организација који имају представништва у Сарајеву.

Трећег дана Празника, на дан Светог првомученика и архиђакона Стефана, Високопреосвећени Г. Митрополит служио је Свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице на Палама.


05.01.2007
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА
Н И К ОЛ А Ј
МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЕПАРХИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ, СВЕМУ НАШЕМ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И БЛАГОЧЕСТИВОМ НАРОДУ НАШЕМ, БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГ, И ОД НАШЕ МАЛЕНКОСТИ ПОЗДРАВ ПРАЗНИКА:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Прочитајте цијелу посланицу


04.01.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ЖЕЉКА КОМШИЋАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај примио је данас, у својој резиденцији у Сарајеву, члана Предсједништва Босне и Херцеговине Његову Екселенцију г. Жељка Комшића и његовог савјетника Амбасадора Неркеза Арифхоџића.

Митрополит Николај је господину Комшићу најприје честитао избор на мјесто члана Предсједништва БиХ и пожелио Божји благослов за успјешан рад на веома одговорној служби.

Током посјете, ријечи је било о изградњи мира у Босни и Херцеговини и улози коју цркве и вјерске заједнице могу имати у његовој промоцији. Заједнички је закључено да је пад морала и поремећен систем вриједности, поготову код младих људи, глобални проблем, у чије се рјешавање морају укључити све религије промовишући начела својих учења чије се основе налазе у љубави према Богу и ближњима.

Господин Митрополит је, потом, говорио о улози и значају Међурелигијског вијећа и истакао да се, захваљујући његовом постојању, црквени и вјерски поглавари у Сарајеву ослањају се једни на друге у напорима на побољшању свеопштег стања у земљи и труде се да буду примјер за углед свима, али је поменуо и финансијске проблеме у којима се налази ова институција. Господин Комшић је изјавио да Предсједништво БиХ и он лично, подржавају постојање и рад Међурелигијског вијећа, најављујући могућност заједничког сусрета чланова Предсједништва са члановима МРВ БиХ.

Говорећи о Закону о реституцији, Митрополит Николај је још једном изразио своје незадовољство његовим недоношењем и поновио да је Српска православна црква у граду Сарајеву неравноправна са осталим вјерским заједницама, јер се ни након низа година не чини ништа како би јој се вратила зграда Богословије која прославља 125 година свога постојања. Саговорници су се сложили да би враћање Православног Богословског факултета у Сарајево додатно ојачало дијалог међу црквама и вјерским заједницама и дало немјерљив допринос изградњи мира и добре воље, првенствено у граду Сарајеву, али и у цијелој Босни и Херцеговини.