Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.12.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПОСЈЕТИО НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ ЗЕНИЦАУ уторак, 18. децембра 2007. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај посјетио је начелника Општине Зеница г. Хусејина Смајловића.

На почетку сусрета, Митрополит је упутио ријечи благодарности и захвалности Општини Зеница на подршци и враћању црквене имовине, која је након Другог свјетског рата била национализована. Посебно нагласивши да је Зеница први град у Федерацији БиХ, који је и прије доношења закона о реституцији национализоване имовине, Српској православној цркви вратио већи дио њене имовине, Господин Митрополит је начелнику Смајловићу уручио захвалницу за сву помоћ и труд који су начелник Општине лично и сама Општина Зеница уложили око враћања имовине те обнове и заштите цркава и црквених објеката.

У наставку сусрета било је ријечи о ситуацији у Зеници на свим пољима, као и о актуелним питањима везаним за национализовану имовину. Г. Смајловић је обећао да ће Општина Зеница и даље, као и до сада, помагати Црквену општину по питању обнове порушених православних светиња на подручју Зенице.


18.12.2007
ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ МАНАСТИРА ВОЗУЋИЦЕПрва фаза обнове манастира Свете Тројице (Возућица) у Возућој код Завидовића завршена је 17. октобра 2007. године. У овој фази озидана је припрата цркве која се била урушила, израђена је нова кровна конструкција и црква покривена бакром. Такође, оштећено угаоно камење замијењено је новим, а на мјестима гдје је то било потребно израђени су нови камени украси око прозора. Носиви стуб куполе, који је након рата насилно оштећен, поновно је озидан, а сама купола је омалтерисана и на њу су постављени прозори, као нови крстови.

Радове на обнови манастира извело је грађевинско предузеће К-Пројект из Жепча, а све радове, изузев набавке крстова, финансирала је Влада Федерације БиХ преко Фондације за одрживи развој, као и амбасада Савезне Републике Њемачке у Сарајеву преко Комисије за очување националних споменика БиХ. Пројекат обнове израдио је и стручно пропратио Федерални Завод за заштиту споменика, док су стручни надзор чинили предузеће Стил-Пројект из Завидовића, у име Фондације, а у име Црквене општине у Возућој дипл. инг. грађ. г. Горан Пејић.

Нови звоник је направљен доприносом Шумског газдинства из Добоја, звоно је даровао Борко Лукић са синовима (родом из Возуће), а покривање звоника бакром финансирала је Црквена општина.

Наредна, завршна фаза обнове укључиће радове санације лукова у унутрашњости цркве, развођења и прикључка струје, малтерисања цркве изнутра, израде новог пода у цркви, обраде камена на вањској фасади цркве, израде тротоара, те израде новог иконостаса и набавка потребног богослужбеног инвентара.

Возућка црквена општина свим досадашњим приложницима најтоплије захваљује и позива људе добре воље да и даље помажу обнову ове светиње, задужбине краља Драгутина Немањића с почетка 14. вијека.

Све информације везане за обнову и помоћ манастиру могу се добити код Црквене општине у Завидовићима, путем телефона +387 61 189 734; факса +387 32 866 679, или електронском поштом на spc.zavidovici@in--tel.net.


11.12.2007
ЗАВРШНА ФАЗА ОБНОВЕ КАПЕЛЕ У ДРИВУШИБлагословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Николаја, током јуна 2007. године отпочела је обнова капеле у Дривуши код Зенице, која је девастирана током посљедњег рата у Босни и Херцеговини.

Обнова је у завршној фази те се очекује да ће капела у потпуности бити обновљена до свршетка ове године. Међутим и поред тога што је обнова при крају, потребна новчана средства нису у потпуности обезбијеђена. Стога Црквена општина у Зеници моли све људе добре воље да помогну у овом богоугодном дјелу.

Новчана средства могу се уплатити путем банковног рачуна:

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЗЕНИЦА
Травничка цеста бр.4, 72000 Зеница (ИД број. 4218510510003)

Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina
Трансакцијски рачун (за уплате у КМ): 1610550006230051
Девизни рачун: 502012000-06550001533
Све информације могу се добити на горњој адреси Црквене општине или путем телефона: +387 65 381 156; +387 32 401 460.


11.12.2007
КОМИСИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЦРКВАМА И ВЈЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ГРАДСКОГ ВИЈЕЋА ГРАДА САРАЈЕВА ПОСЈЕТИЛА МИТРОПОЛИЈУ ДАБРОБОСАНСКУПредставници Комисије за односе са црквама и вјерским заједницама Градског вијећа Града Сарајева, предвођени замјеником предсједавајућег Јасенком Селимовићем, данас су посјетили Митрополију дабробосанску у Сарајеву у оквиру Програма активности ове комисије у 2007. години.

Изразивши задовољство посјетом, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, парох сарајевски јереј Вања Јовановић и старјешина Саборне цркве јереј Борислав Ливопољац захвалили су се Граду Сарајеву и члановима Комисије на изузетној подршци активностима и пројектима Српске православне цркве.

„Ми у црквама и вјерским заједницама, које дјелују у граду Сарајеву, трудимо се да будемо у сагласју и да учинимо све за добро свих људи на овом подручју. Томе је свакако значајно допринијела својим ангажманом Комисија за односе са вјерским заједницама и црквама ГВ-а Града Сарајева, те је ово прилика да се захвалим на свему што је учинила према нашој Цркви,“ истакао је Митрополит дабробосански Николај.

Старјешина Саборне цркве јереј Борислав Ливопољац је казао да је при крају реализација пројекта декоративног освјетљења Саборне цркве, коју је финансијски подржао Град Сарајево.

„Са овог састанка желим упутити иницијативу према надлежним органима да се у сарајевским основним и средњим школама уведу часови вјеронауке за дјецу православне вјере,“ истакао је јереј Ливопољац те указао и на потребу поврата зграде Сарајевске богословије јер у граду Сарајеву једино Српска православна црква нема свој факултет.

Парох сарајевски јереј Вања Јовановић указао је на неопходност заштите од даљег пропадања куће Цековића, значајног културно-историјског објекта старог преко три и по вијека.

„Вријеме од двије године показало је да је сарадња са црквама и вјерским заједницама добила на квалитету и садржају. Град Сарајево ће у оквиру својих могућности наставити да финансијски подржава пројекте и активности цркава и вјерских заједница на свом подручју,“ истакао је замјеник предсједавајућег Комисије Јасенко Селимовић.


11.12.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО БИСКУПА СУДАРАЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај примио је данас у Сарајеву помоћног бискупа врхбосанског монс. др. Перу Судара, предсједника Вијећа за екуменизам и дијалог међу религијама и културама Бискупске конференције Босне и Херцеговине. Главни разлог посјете било је организовање заједничких молитава током молитвене осмине за јединство хришћана, која ће се широм свијета обиљежити од 18. до 25. јануара 2008. године.

Током сурета договорено је да се на први дан молитвене осмине, 18. јануара у 18 часова, заједничка молитва одржи у римокатоличкој катедрали у Сарајеву, током које ће пригодну бесједу упутити Митрополит Николај, а да се посљедњег дана молитвене осмине, 25. јануара, такође у 18 часова, заједничка молитва одржи у сарајевској Саборној цркви, када ће се вјерницима пригодном бесједом обратити надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић. У истом духу ће се у сарајевској катедрали организовати концерт хришћана града Сарајева, а Митрополит Николај и кардинал Пуљић заједничком поруком позваће православне и римокатоличке хришћане на молитву за јединство.


06.12.2007
ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МИТРОПОЛИТУ ДАБРОБОСАНСКОМ НИКОЛАЈУНа приједлог Богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву је једногласно донио одлуку о додјељивању звања почасног доктора наука (honoris causа) Митрополиту дабробосанском г. Николају.

Ово високо звање је уручено на свечаној академији Универзитета у Источном Сарајеву 6. децембра 2007. године када су свечано промовисана и 32 доктора наука. Одликовање је уручио ректор Универзитета, проф. др Митар Новаковић.

Прочитај више