Loading...

  Препоручујемо





 

 

 Страницу одржава



21.07.2007
У ВИСОКОМ ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ


У Високом је данас прослављена слава храма Светог великомученика Прокопија и уједно обиљежен јубилеј 150-годишњице његовог постојања. Том приликом служена је Света архијерејска Литургија којој је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, а саслуживала четири свештеника и ђакон, уз присуство већег броја вјерника.

Обраћајући се окупљеном народу, Високопреосвећени Митрополит им је честитао славу и јубилеј, захваливши свима који су дошли да у литургијском заједничарењу увеличају празник. Он је подсјетио да је овај дан био веома значајан за све православне Србе у Високом и околини, те да су се прије рата код храма окупљале хиљаде вјерника.

Посебно је нагласио да се на овај дан требамо сјетити свих предака који су прије стотину и педесет година подизали височку цркву, угледајући се понајприје на њихову вјеру и побожност, као и на све који су током свих година њеног постојања вјером, молитвама и трудом својим чинили да овај храм буде истински дом Божји.

Митрополит Николај је у својој бесједи позвао прогнани српски народ да се врати на своја вјековна огњишта у Високом и околини, као и да се поведе више рачуна о светињама које иза себе остављамо на милост и немилост нашим ненавидницима и зубу времена. Поменувши жалосну чињеницу да је Високо једини већи град у Епархији дабробосанској у којем нема свештеника и позвавши све да помогну како би се ово што прије остварило, он је упутио критику локалним властима у Високом, које, иако је било много обећања, до сада ничим нису помогле да се храм и парохијски дом обнове.

Овогодишњој храмовној слави кумовао је Данило Цвијановић из Чекрчића, који је, након ломљења колача и литије, у великој сали светосавског дома приредио трпезу љубави за све присутне.


17.07.2007
ПЉАЧКА КАПЕЛЕ У ДРИВУШИ

Само петнаестак дана након почетка обнове, у рату девастирана православна капела у Дривуши код Зенице била је метом пљачкашког напада.

У ноћи са недеље на понедељак, 15. и 16. јула ове године, непозната лица одвалила су даске са једног од прозора на капели, послије чега су из капеле однијели грађевински материјал и алат у вриједности од око 700 КМ. Оно што нису могли однијети, пљачкаши су испретурали и тако направили не мали неред.

Након дојаве о пљачки, полицијска патрола изашла је на лице мјеста, о свему направила записник и кренула у потрагу за починиоцима овог недјела.


17.07.2007
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом јучерашњег разбојничког напада на Његово Преосвештенство Епископа бихаћко-петровачког Господина Хризостома, Митрополит дабробосански Николај упутио је слиједеће саопштење за јавност:

„Шокирани смо ужасном вијешћу о бруталном разбојничком нападу на Преосвећеног Епископа Хризостома, нашег брата у епископству.

Напад на владику Хризостома напад је на цијелу Српску православну цркву у овој земљи. Стога, овај безочни чин најоштрије осуђујемо и од надлежних органа безбједности очекујемо и захтијевамо да подузму све мјере на проналажењу починилаца овог разбојништва.

Епархија бихаћко-петровачка је тешко страдала у посљедњем грађанском рату у Босни и Херцеговини. Народ је прогнан, а с народом и свештеници са својим владиком Хризостомом. Велики број храмова је срушен, спаљен и девастиран. Након рата, владика Хризостом неуморно ради на обнављању Епархије, бринући се, као истински пастир хришћанског стада, прије свега о повратку вјерника (и сам се вратио у Босански Петровац), а потом и о обнови цркава и црквених објеката.

Умјесто награде за труд, владика Хризостом постао је жртва злочиначког акта, након којег су наши вјерници и свештеници у Федерацији БиХ с правом узнемирени и забринути, јер, подсјећамо, прије овог напада, још су три напада на сједиште Епархије бихаћко-петровачке остала нерасвијетљена. Морамо се упитати: Да ли се све ово случајно дешава или се ради о неком режираном притиску на Српску православну цркву и повратнике у Босанском Петровцу?

На крају, позивамо православне вјернике и све људе добре воље у цијелој земљи да остану мирни и прибрани, те да владици Хризостому пруже сваку могућу подршку, као и духовну и људску утјеху у његовим страдањима.“


16.07.2007
ОСВЕШТАН ХРАМ СВЕТОГ САВЕ У ГОРЊОЈ ЛИЈЕСКИ

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у седму недељу по Духовима, 15. јула 2007. године, освештао нови храм Светог Саве у Горњој Лијески код Вишеграда, служио Свету Литургију, уз саслужење четири свештеника и два ђакона, те освештао новоподигнути парохијски дом.

Новом светосавском храму, започетом 2003. године, кумовао је г. Славиша Павловић, родом из Горње Лијеске, а архијерејска грамата захвалности додијељена је гђи Милки Боровина из Хан Пијеска, која је поклонила земљиште на ком су храм и парохијски дом подигнути.

На почетку бесједе, Високопеосвећени Митрополит је упутио ријечи захвалности свима који су помогли да се овај светосавски храм изгради и освешта.

„Ево дана када се сви радујемо због освећења овог храма, посвећеног Светом Сави Српском, нашем великом просвјетитељу и учитељу, кога сви прослављамо, коме се радујемо и посвећујемо му многе храмове. Овај храм осветисмо данас ради православних вјерника, који ће се у њему молити и својом вјером очекивати Божију милост и помоћ, ходатајством и молитвама Светог Саве. Нека је слава Богу и Његовом светитељу, Сави Немањићу, за сва велика дјела која извиру из срца српског народа, па и у овим тешким и ватреним временима,“ рекао је Мирополит Николај.

Потом је нагласио да се током не тако давног безбожног времена, добро пазило ко иде у цркву, у школама се није предавала вјеронаука, и није се редовно и благовремено крштавало, исповиједало, причешћивало и вјенчавало, па ипак, људи су били жедни вјере у Бога, као нечег дубљег, топлијег и животнијег. Када је вријеме безбожништва донекле прошло, и народ схватио да је дошло вријеме слободног дисања вјером, у Српском народу је обновљено задужбинарство, као што је било код наших предака.

„Ради нас људи подигнут је овај храм, ова бања препорођаја, као мјесто где ћемо тражити себе у Богу - школа побожности у којој смо сви ученици, без обзира на узраст, пол, занимање и положај. У овој школи побожности примимо оно што рађа љубав и радост,“ додао је Високопреосвећени Митрополит.

Након Свете Литургије у црквеној порти је приређена трпеза љубави, а потом је услиједило народно весеље.


16.07.2007
ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА У ГОСТОВИЋУ

На празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, 14. јула ове године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај извршио је велико освећење обновљеног храма Светог оца Николаја у Гостовићу код Завидовића. Овај храм, изграђен 1978, спаљен је 1992. године.

Најприје је освештано ново звоно, чији су приложници Крсто и Нада Веселиновић из Калгарија (Канада), који су у Канади и сакупили већу новчану суму за обнову храма. Њима је Високопреосвећени Митрополит додијелио архијерејску грамату признања.

Потом је извршено велико освећење храма, учињена литија око храма и у Часни престо положен дио моштију светог великомученика кнеза Лазара. Новоосвећеном гостовићком храму кумовала је гђа Савка Богдановић из Брчког.

На Светој архијерејској Литургији, Господину Митрополиту саслуживала су четири свештеника и ђакон, а присуствовало је мноштво вјерника, који су родом из гостовићког краја, а данас настањени у свим крајевима свијета.

Током Литургије Митрополит Николај се, у својој бесједи, помолио Господу: „Ми данас, освећујући овај храм, вјером својом обраћамо се Господу: Чуј молитве које ће Ти од данас опет приносити човјек у храму. Чуј и смилуј се.

Долазиће у овај храм у црно завијене жене и палиће свијеће за душе милих својих који су се упокојили: оних који су насилно живот изгубили, као и оних који су се у роду давно преставили и из овог свијета отишли Богу. Ти, Господе, чуј и смилуј се! Подигни вјеру, ублажи тугу, окупај у сузама уцвијељену душу, олакшај бол и дај да свако из ове Цркве изађе утјешен, охрабрен и умирен.

Свратиће можда у ову Цркву неки невољник и биједник, који се није умио међу људима снаћи, кога су сви одбацили, презрели и коме је живот постао тежак и горак. Доћи ће овдје и Теби се потужити и помолити. А Ти, Господе, који свакога разумијеш, жалиш и волиш, чуј и смилуј се! Избави невољнога и упути Га на прави пут.

Господе, свратиће у ову Цркву и људи који су посрнули, тешко се огријешили, који су гомилали безакоње на безакоње и очајно се уплели у свезе гријеха. Биће и оних који ће се потужити да не могу више живјети животом којим су живјели и молиће се Теби за помоћ, да се извуку из блата у које су запали. А Ти, Господе, помози им, раздријеши, смилуј се и упути их да прилазе Теби.

Доћи ће неко млад да се помоли и потражи Твоју помоћ да добро учи, да у својим животним плановима успије, да нађе доброг и племенитог сапутника у животу, да у страху Божијем подигне и васпита пород свој. Ти, Господе, притеци у помоћ, бдиј над њима и учини да им терети живота буду што лакши и Јеванђељем што испуњенији.

Па тако, Господе, доћи ће у овај храм и онај који чини добро, а узвраћа му се злом, који чини правду, а узвраћа му се неправдом, који се труди да ником не учини какво зло, али коме људи загорчавају живот и не дају му мира ни спокоја. Доћи ће збуњен и молиће Ти се за помоћ и охрабрење. А Ти, Господе, чуј и смилуј се! Дај снагу праведнику, да издржи на праведном путу и не клоне духом, него да и даље високо држи заставу добра и правде у овоме свијету.“
Митрополит се затим захвалио свима који су учествовали у обнови храма и поручио им: „Ваша вјера у Бога покретала је вашу снагу и руке да уљепшају ово свето здање. Али ту има још нешто, колико год сте више уљепшавали ваш храм, он је све више уљепшавао ваше срце, уљепшавао вас и узрастао. Зато, свима вама, заједно са вашим свештеником Зораном Живковићем, од нас велико:Хвала! Молимо се да све вас Господ стоструко награди и благослови за све учињено, а Бог вам дужан неће остати.“

Услиједила је трпеза љубави за све госте и свечани програм у ком су учествовали чланови културно-умјетничког друштва из Модриче, представљајући народне игре и гуслар Вукан Ђука. Додијељен је и велики број захвалница приложницима за обнову храма.


15.07.2007
ПЕТРОВДАН У ПАЗАРИЋУ



Црквена општина у Пазарићу код Хаџића, и ове године је организовала обиљежавање славе храма Светих Апостола Петра и Павла у Осенику.

На Петровдан, 12. јула ове године, надлежни свештеници су у порушеном храму преломили славски колач и освештали жито уз присуство већег броја вјерника. Након славског обреда, потписан је уговор о комплетној грађевинској обнови цркве, коју ће извршити грађевинско предузеће „Петковић“ из Новог Горажда.

Храм у Осенику подигнут је 1896. године, а запаљен почетком јула 1992. године. Ово је једини православни храм на подручју Кантона Сарајево који није обновљен. Обнова храма финансираће се углавном од прилога вјерника који су поријеклом са парохије пазарићке, а данас настањени широм свијета.


12.07.2007
ПЕТРОВДАН – СЛАВА ХРАМА НА БОРИКАМА


У Борикама код Рогатице данас је прослављена храмовна слава - Свети Апостоли Петар и Павле. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај уз саслужење девет свештеника и ђакона. Уз храмовну славу, ове године је пригодним програмом обиљежено и јубиларних стотину година постојања боричке цркве.

Честитајући празник и јубилеј, Митрополит Николај је између осталог казао: „Ганути обиљежавањем стогодишњице овог светог храма, сви осјећамо да су са нама и свети Апостоли Петар и Павле, којима су наши преци храм посветили. Нису нам само богослужбене пјесме говориле о њима, него су и они увијек живо присутни међу нама и говоре нам гласом љубави, милости, силе и славе Божије. Ову двојицу светитеља ми прослављамо и величамо их као велике Апостоле Господа Христа и Бога нашега. Преко њих, Бог нам сваки дан даје, и придодаје. И данас нам је дао и додао благодат своју, па заблагодаримо Господу за све Његове дарове.“

„Данас се сјетисмо ктитора, приложника, основатеља овог светог храма, али и свих сродника наших који су током стотину година у њега долазили, молили се, исповиједали, причешћивали, брачну заједницу благословом Цркве склапали, дјецу крштавали и одавде са молитвом испраћани из овог свијета. Стога, браћо и сестре, немојте ову вашу стару мајку - овај храм Божји - вашу школу побожности заборавити, нити према њој бити равнодушни. Нека вас Бог, преко Светих Апостола Петра и Павла, све благослови. Амин, Боже дај,“ рекао је на крају бесједе Високопреосвећени Митрополит.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач, извршена литија око храма и освештан споменик на ком су уписана имена осамдесет бораца и десет цивилних жртава рата са подручја боричке парохије, погинулих током посљедњег грађанског рата у Босни и Херцеговини.

Потом је услиједио свечани програм прославе стогодишњег јубилеја, на чијем је почетку проф. др Предраг Пузовић, декан Богословског факултета у Фочи, присутне упознао са историјом храма и парохије. Пјесмама и играма представили су се: Црквени хор „Слога“ из Сарајева; фолклорни ансамбли културно-умјетничких друштава: „Соко“ из Добруна, „Свети Сава - Опленац“ из Торонта-Канада, „Српски витезови“ из Бањалуке; пјевачко и гусларско друштво „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда, гуслари Миљан Рађеновић и Радомир Андрић, рецитатор Тијана Мачар и здравичар Драгољуб Стојановић, те специјални гост: појац Љуба Манасијевић. Програм је водила Јована Боровчанин, а координатор програма био је Славко Хелета.


11.07.2007
ПРАЗНИК СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА ДАБРОБОСАНСКИХ И МИЛЕШЕВСКИХ



У манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну данас је свечано прослављен празник Светих новомученика Дабробосанских и Милешевских – дан када славимо успомену на двадесет и осам новопросијавших исповједника и мученика Митрополије дабробосанске, мученички пострадалих за православну вјеру током Првог и Другог свјетског рата, чија су имена унешена у диптихе светих 2005. године.

Поводом празника, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је у манастирском храму Свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства епархија Дабробосанске и Милешевске, а током Литургије је у чин ђакона рукоположио Бошка Тошовића, дипломираног теолога из Источног Сарајева.


09.07.2007
СТОГОДИШЊИЦА ЦРКВЕ НА БОРИКАМА

Поводом стогодишњице храма Светих Апостола Петра и Павла на Борикама код Рогатице, Црквена општина боричка позива вјернике да на Петровдан, 12. јула 2007. године, присуствују обиљежавању овог јубилеја.

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ:

09,00 - Света архијерејска Литургија, славски обред и литија;
11,00 - Освећење споменика погинулим борцима ВРС;
12,00 - Културно-умјетнички програм;
13,00 - Славски ручак.

У програму прославе учествују: Црквени хор „Слога“ из Сарајева; фолклорни ансамбли културно-умјетничких друштава: „Соко“ из Добруна, „Сретење“ из Рогатице и „Српски витезови“ из Бањалуке; пјевачко и гусларско друштво „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда и водитељ програма Јована Боровчанин. Након ручка слиједи народно весеље уз оркестар „Зока-бенд“.


09.07.2007
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ИВАЊДАН СЛУЖИО У БИЉЕШЕВУ

На празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља - Ивањдан, 7. јула ове године, а поводом храмовне славе, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Литургију у Биљешеву код Какња, уз саслужење пет свештеника и ђакона. Током Литургије, у чин ђакона је рукоположен г. Немања Манџић, дипломирани теолог из Фоче.

Високопреосвећени Митрополит је у својој бесједи, тумачећи јеванђелску причу о чудесном рођењу Светог Јована Претече, нагласио да су и само његово зачеће и рођење чудо Божјег промисла и дио Христовог домостроја спасења рода људског. Улога Светог Јована била је да свијету објави долазак Господа Исуса Христа, али и да након краја земаљског живота у Аду проповиједа христов силазак и васкрсење свих.

Такође, Митрополит Николај је окупљеним вјерницима честитао храмовну славу и захвалио се свима који су издалека дошли у свој родни крај, из ког су током рата изгнани, позвавши их да и даље брину о својим светињама, да их својим молитвама и трудовима обнављају и одржавају, не остављајући их на милост и немилост нашим ненавидницима и зубу времена.

Након заамвоне молитве преломљен је славски колач и освештано славско жито, а по завршетку Свете Литургије, извршена је литија око храма.


02.07.2007
ВИДОВДАНСКИ САБОР НА РОМАНИЈСКОМ КОСОВУ


Петнаести традиционални Видовдански сабор код Романијске Лазарице, храма Св. пророка Илије у Сокоцу, одржан у недјељу по Видовдану, и ове године је окупио више хиљада вјерника из свих крајева Митрополије дабробосанске.

Овом приликом, у соколачком храму, служена је Света архијерејска Литургија којој је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење дванаест свештеника и три ђакона. Свету Литургију је умилним појањем украсио хор „Слога“ из Сарајева, под диригентским вођством ђакона Душка Сандића.

Прије Свете Литургије, у Романијској Лазарици је одслужен парастос свим војсковођама и војницима српским који су на бојиштима, од Косовског боја до данас, своје животе положили бранећи вјеру и отаџбину, док су на српском Војничком гробљу у Сокоцу, свештеници Митрополије дабробосанске служили помен за војсковође и војнике, погинуле у протеклом рату.

Након одслужене Свете Литургије, извршене Литије око храма, освећења жита и ломљења славског колача услиједила је видовданска академија, коју је свечаном бесједом отворио Високопреосвећени Митрополит Николај.

У богатом програму академије пјесмама и играма представили су се: Црквени хор „Слога“ из Сарајева, тамбурашки оркестар „Чачански боеми“, гуслар Миљан Рађеновић, фрулаш Милан Станковић, рецитатори Тијана Мачар и Драгољуб Стојановић, те културно-умјетничка друштва: „Сретење“ из Рогатице и „Романијска врела“ из Мокрог, „Младост“ из Пала, „Извор“ из Велике Дренове, „Славија“ из Источног Сарајева и „Луча“ из Сокоца.


02.07.2007
НА КУПРЕСУ ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ



Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је на Видовдан освештао темеље храма Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Доњем Маловану на Купрешкој висоравни, а потом је служио Свету Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Миомира Зекића, архијерејског намјесника сарајевског, синђела Арсенија (Матића), професора Богословије у Сремским Карловцима, јереја Томислава Чубриловића, пароха благајског и ђакона Митра Танасића.

Црква у Доњем Маловану саграђена је 1974. године и припада парохији у Равном. Оба храма ове парохије, Светог кнеза Лазара и Светог пророка Илије у Равном из 1910. године, потпуно су уништена 1994. године од стране хрватске војске. Залагањем и трудом надлежног свештеника, пароха благајског јереја Томислава Чубриловића, у току је обнова оба храма.

Молимо све приложнике да своје прилоге уплаћују искључиво преко Црквене општине у Благају, и то путем трансакцијског рачуна:

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА У БЛАГАЈУ
70250 Купрес-Ново Село

Нова Бањалучка Банка Бања Лука
Трансакцијски рачун (за уплате у КМ): 5510190000844211
Упутство за уплату америчких долара
Све информације могу се добити на горњој адреси Црквене општине или путем телефона: +387 65 615 759.