Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава26.01.2008
СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА
Н И К О Л А Ј
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ, СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ, СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И НАРОДУ НАШЕМ, БЛАГОДАТ И МИР ОД БОГА, СА СВЕРАДОСНИМ ПОЗДРАВОМ:

СРЕЋНА КРСНА СЛАВА СВЕТИ САВА!
Веома давно живео је један принц-монах Свети Сава. Ми га данас прослављамо као принца Српске цркве и родоначелника српског школства. Он у српском народу беше веома мудар, леп и богат човек. Сва врата земаљске славе била су му широм отворена и о њему се знало само са похвалама у страним тадашњим државама. Нарочито суседне државе су га веома уважавале и радо га примале.

Прочитајте цијелу посланицу


13.01.2008
Порука младима Митрополита дабробосанског Николаја за Нову 2008. годину

ДРАГА НАША СРПСКА ОМЛАДИНО,
Ево нас на почетку новога 2008. лета (године) Господњег. Пред вама су, Боже дај, још многе године живота, рада и стваралаштва. Ви се за то спремате, хоћу да кажем: спремате се за живот. Какав ће вам живот бити, највише зависи од вас како ћете се за њега припремити, како га прихватити и како га самоодговорно проводити. То је све веома озбиљно и већ сада самоодговорно.

Прочитајте цијелу поруку


10.01.2008
БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈПразник Рођења Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављен у свим храмовима Митрополије дабробосанске.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је на Бадњи дан служио Свету Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну, а у навечерје Божића празнично вечерње у храму Светог пророка Илије у Сокоцу. У порти соколачког храма, уз неколико хиљада окупљених вјерника, присуствовао је традиционалном налагању бадњака.

Прочитај више


05.01.2008
ОСВИЈЕТЉЕНА САБОРНА ЦРКВА У САРАЈЕВУСаборна црква Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву данас је званично добила декоративно освјетљење, чију су израду финансирали Град и Кантон Сарајево.

Декоративно освјетљење, чија је вриједност око 200.000 КМ, заједнички су пустили у рад градоначелница Сарајева Семиха Боровац и предсједник Владе Кантона Сарајево Самир Силајџић. Овом свечаном чину присуствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај са сарајевским свештенством, замјеници градоначелнице Предраг Митровић и Јосип Јуришић, кантонални министар просторног уређења Абид Јусић и други.

Старјешина Саборне цркве јереј Борислав Ливопољац је, у име Митрополита, захвалио Граду Сарајеву и кантоналној Влади на свесрдној помоћи и изразио наду да ће досадашња успјешна сарадња бити настављена. Отац Борислав је нагласио да је данашњим свечаним пуштањем у рад декоративног освјетљења обиљежен завршетак једног изузетног пројекта, а у исто вријеме на симболичан начин започета је обнова ентеријера цркве и додао да овим чином није само уљепшан један православни храм, него је и Град Сарајево обогаћен и украшен новим украсом.

Градоначелница Боровац изразила је задовољство што се заједничким залагањем и добром сарадњом дошло до тога да Саборна црква, један од најважнијих и најрепрезентативнијих објеката у Сарајеву, више није у мраку, и да је овако освјетљена Саборна црква уљепшала град и учинила га атрактивнијим за туристе. „Град Сарајево је помагао и даље ће помагати овакве и сличне пројекте, а на добробит свих његових грађана“, казала је Боровац.

Присутнима се обратио и премијер Силајџић који је најавио будућу сарадњу са институцијама Цркава и вјерских заједница на уређењу богомоља. „Опредјељење ове Владе је да на сваки начин подржава обнову и реконструкцију сакралних објеката. На тај начин ми не само да изражавамо поштовање према свим конфесијама већ исказујемо и поштовање према нашој вишестољетној традицији заједничког живота“, казао је Силајџић.


05.01.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ДАО ИНТЕРВЈУ ЗА СРНУ
ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ НИШТА НИЈЕ ВРАЋЕНО ОД ИМОВИНЕ

Његово Високопреосвештенство Митрополит Николај у интервјуу Срни говори о проблемима враћања имовине одузете од СПЦ у БиХ, о обнављању у рату порушених храмова, међурелигијској сарадњи, враћању народа вјери и о томе зашто не износи ставове о неким политичким темама

Разговарао: Невенко Ерић

САРАЈЕВО, 4. ЈАНУАРА /СРНА/ - Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Николај упозорио је да је Српска православна црква /СПЦ/ у БиХ у најтежој позицији кад је ријеч о враћању одузете имовине, јер јој ништа није враћено.

Прочитајте цијели интервју


05.01.2008
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА
Н И К О Л А Ј
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ, СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЕПАРХИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ, СВЕМУ НАШЕМ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА ДУХОВНИМ СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШИМ, ОД БОГОМЛАДЕНЦА БЛАГОДАТ, МИЛОСТ, МИР И БЛАГОСЛОВ, СА СВЕРАДОСНИМ И ДРЕВНИМ ПОЗДРАВОМ:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Велики празник ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ дочекује се у слави с посебном радошћу. Дочекује се песмом: ''Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља'' (Лк. 2,14). Радујемо се Христовом Рођењу, јер је прорекао пророк: ''Изаћи ће шибљика из стабла Јесејева, и изданак из корена Његова изникнуће. И на Њему ће почивати Дух Господњи. Дух мудрости и разума, Дух савета и сила, Дух знања и страха Господњега'' (Ис. 11, 1-2).

Прочитајте цијелу посланицу