Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ ДОБРУНУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 28. августа, на велики православни празник Велику Госпојину, у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну, код Вишеграда, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење седам свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


23.08.2008
ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ ГОСПОДИН НИКОЛАЈ ДАО ИНТЕРВЈУ НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ „СРНА“Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај дао је у петак, 22. августа, интервју Новинској агенцији Републике Српске „СРНА“ у којем је навео да је добио званични позив да у септембру учествује на састанку о враћању зграде сарајевске Богословије и друге национализоване имовине Српској православној цркви /СПЦ/.

Митрополит Николај је рекао да ће представници СПЦ учествовати у тим разговорима уколико буду испуњени њихови услови.

"Тражимо да буде враћено све што је од Цркве одузето. Враћање зграде Богословије у Сарајеву нема алтернативу и једино рјешење које ће Црква прихватити јесте њено потпуно и безусловно враћање у власништво СПЦ" - истакао је митрополит Николај у интервјуу СРНИ.

Прочитај више


21.08.2008
ОЗВАНИЧЕНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ХРАМА САБОРА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ПАЛАМАУ Палама је у четвртак, 21. августа, озваничен почетак радова на изградњи храма Сабора светог архангела Гаврила, уз присуство свештенства, челних људи општине и бројних представника јавног, политичког и културног живота.

Паљански прота Слободан Лубарда рекао је да је захваљујући Богу, вољи и жељи вјерујућег народа дошао дан „када је вишегодишњи тињајући огањ, оличен у жељи да на овим просторима буде изграђен нови храм, почео да пламти топлином и жељеним сјајем“.

„Изградња новог храма у Палама је Божија, али и воља свих честитих домаћина и добронамјерних људи који живе у овом крају“ - истакао је прота Лубарда.

Протојереј ставрофор Момир Васиљевић истакао је да посебно радује чињеница што радови почињу пред обиљежавање крсне славе општине Пале и овдашње цркве Успенија Пресвете Богородице, те да посебну радост доноси и спознаја да изградња храма почиње пред обиљежавање пуне стогодишњице постојеће цркве.

„Наставља се тако духовна радост овдашњих људи, а изградња храма је остварење њихове дугогодишње жеље“ – нагласио је протојереј Васиљевић.

Наводећи да у оживотворењу овог посла постоји подршка појединаца, привредника и институција, протојереј Васиљевић је поменуо да су, осим Миломира Кусмука, угледног привредника са Пала и предсједника Грађевинског одбора за изградњу храма, који ће у цјелости финансирати земљане радове, почетак изградње финансијски помогли и општина Пале са 40.000 КМ, а Министарство рада и борачке инвалидске заштите Републике Српске /РС/ и мјештанин Пала Миломир Форцан са 10.000 КМ.

Подршка овом пројекту најављена је и из Секретаријата вјера РС.

Начелник Пала Слободан Савић честитао је свештенству почетак грађевинских радова на изградњи новог, велелепног храма, истакавши да је "ово велики дан за Пале и овдашње грађане".

„Пале више нису мало мјесто, већ прави град, којем је овакво здање потребно. Ако су овдашњи људи и домаћини знали, хтјели и могли да прије безмало стотину година изграде цркву у којој се и данас окупљамо, вјерујем да и ми данас, уз помоћ Божију, можемо изградити нови храм у нашем граду“ - рекао је Савић, најављујући да ће општина Пале константно подржавати овај пројекат.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу храма Миломир Кусмук изарзио је увјерење да ће храм бити изграђен у жељеном року.

„Колико је човјек спреман да чини добро, толико је и богат, па стога и очекујем да ћемо заједнички, а на радост свих нас који живимо у овом крају, изградити овај храм“ - рекао је Кусмук.

Вриједност радова изградње храма, изузимајући оне фреско-сликарског карактера, достиже четири милиона КМ.

Храм ће бити грађен прилозима, а отворен је и посебан жиро рачун за те намјене.

Црква би требало да буде саграђена по узору на истоимени храм у Призрену, задужбину цара Душана, који су срушили Турци.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај освештао је 26. јула земљиште гдје ће бити изграђен овај храм и крст који је ту постављен.


20.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У НОВОМ САРАЈЕВУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 19. августа, на велики православни празник Преображења Господа Исуса Христа, у храму Преображења Господњег у општини Ново Сарајево служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење девет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је освештао славско жито и преломио славски колач, након чега је обављена литија око храма.

Великом броју присутних вјерника господин Николај је бесједио о данашњем празнику, а по православној традицији освештао је грожђе.

Митрополит Николај је на празник Преображења Господњег учествовао у вечерњој литији током прославе крсне славе града Требиња и његове Саборне цркве.


15.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ОПРОШТАЈНУ ПОСЈЕТУ АМБАСАДОРИЦУ ГРЧКЕ У БиХ КОНСТАНТИНУ МАВРОСКЕЛИДУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у четвртак, 14. августа, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву у опроштајну посјету амбасадорицу Грчке у БиХ госпођу Константину Мавроскелиду.

Митрополит Николај је у разговору са амбасадорицом Мавроскелиду рекао да очекује много од најављеног састанка у септембру о враћању имовине Српској православној цркви /СПЦ/ у БиХ, посебно зграде Богословије. Госпођа Мавроскелиду изразила је наду да ће састанак резултирати испуњавањем оправданих захтјева СПЦ.

Митрополит Николај и амбасадорица Мавроскелиду констатовали су да је ситуација у БиХ и региону нестабилна и бременита бројним проблемима, оцијенивши да је за њихово превазилажење потребно стрпљење, међусобно уважавање, толеранција и сарадња.

Госпођа Мавроскелиду захвалила је митрополиту Николају на сарадњи за вријеме њеног боравка у БиХ, истакавши да он има велики углед међу представницима међународне заједнице и дипломатског кора у БиХ као један од примјера како треба да дјелује један вјерски вођа, посебно на овим просторима гдје живе припадници више различитих цркава и вјерских заједница.

Митрополит Николај захвалио је амбасадорици Мавроскелиду на сарадњи и замолио је да грчком народу и његовим лидерима пренесе изразе захвалности на пруженој помоћи српском народу и СПЦ у БиХ, посебно у санацији Саборне цркве Рођења пресвете Богородице у Сарајеву.

Констатовано је да је за санацију овог храма потребно још доста средстава, те да ће он након обављене реконструкције бити један од најљепших вјерских објеката у Сарајеву.

Митрополит Николај је у знак захвалности госпођи Мавроскелиду поклонио копију иконе Пресвете Богородице Чајничке.


12.08.2008
НЕПРИХВАТЉИВИ ДОГОВОРИ О ВРАЋАЊУ ИМОВИНЕ СПЦ БЕЗ УЧЕШЋА ЦРКВЕ

Митрополија дабробосанска Српске православне цркве /СПЦ/ у посљедњих годину и по дана није упозната са чињеницом да ОХР ради на враћању зграде Богословије у Сарајеву у власништво СПЦ.

Нико из ОХР-а није обавијестио Његово високопреосвештенство митрополита дабробосанског господина Николаја нити СПЦ да се замјеник високог представника међународне заједнице у БиХ господин Рафи Грегоријан у јуну састао са званичницима Федерације БиХ, Кантона Сарајево и надлежне општине како би постигао договор који би довео до враћања зграде Богословије у власништво СПЦ.

Уколико су ови наводи тачни, изненађени смо да Митрополија дабробосанска, а самим тим и СПЦ, о свему овоме није обавијештена, а сматрамо да је у томе требало да и учествује, у најмању руку као заинтересована страна у овом случају.

Подсјећамо да се СПЦ у посљедњих десет година безброј пута обраћала надлежним домаћим и страним институцијама, па и ОХР-у, о питању враћања имовине СПЦ у БиХ, посебно зграде Богословије у Сарајеву, те неравноправном положају СПЦ у односу на остале вјерске заједнице у БиХ, кад је ријеч о овом питању, али да одговора није било.

Све наведено указује на чињеницу да се проблем враћања национализоване имовине СПЦ настоји ријешити без СПЦ, што Црква неће прихватити.

Уколико господин Грегоријан, како је најављено, намјерава да у септембру организује састанак свих надлежних органа власти о постизању званичног договора о повратку имовине СПЦ, неопходно је да том састанку присуствују и у њему активно учествују и представници СПЦ, да би он био легитиман, а његови резултати прихватљиви за све.

Овом приликом демантујемо тврдње предсједника Владе Кантона Сарајево господина Самира Силајџића да је СПЦ већ враћен дио имовине на подручју Општине Стари Град.

Никаква имовина СПЦ у Сарајеву није враћена у њено власништво, него су јој на кориштење дати стан и три пословна простора, што се не може сматрати враћањем имовине у њено власништво.


11.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА РАВНОЈ РОМАНИЈИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 11. августа, поводом традиционалног Романијског сабора, у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење 12 свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


10.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕШТАО ТЕМЕЉЕ ХРАМА У РОГАТИЧКОМ СЕЛУ ЗАКОМО

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 10. августа, освештао темеље новог храма у селу Закомо, општина Рогатица, који ће бити посвећен светој великомученици Марини - Огњеној Марији.

Господин Николај је након освећења темеља служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је у својој бесједи великом броју окупљених вјерника из Закома и околних села, те Рогатице, честитао остварење њихове дугогодишње жеље да изграде цркву, јер је иницијатива за подизање храма стара више од 30 година.

Земљиште од два и по дунума за градњу храма даровао је Јован Паунић из Закома, а кум темеља, који је са око 10.000 КМ у потпуности финансирао њихову изградњу, био је Драган Шалић, такође родом из Закома.

Велики приложници храма су Драгомир и Илија Шалић који су приложили по 10.000 евра, Општина Рогатица са 8.000 КМ, те знатан број појединаца и предузећа.

Планирано је да изградња цркве траје двије до три године, о чему ће бригу водити грађевински одбор са предсједником Драгомиром Шалићем и паросима рогатичким протојерејем Рајком Цвјетковићем и јерејем Гвозденом Арамбашићем.


09.08.2008
ХРАМ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА И ОПШТИНА ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД ПРОСЛАВИЛИ КРСНУ СЛАВУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у суботу, 9. августа, на православни празник светог Пантелејмона, у истоименом храму на Вучијој Луци, општина Источни Стари Град, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је освештао славско жито и преломио славски колач, бесједио о празнику, те парохијанима и руководству и запосленима општине честитао заједничку крсну славу храма и Општине Источни Стари Град.

Након Свете литургије обављена је литија око храма у току које је одржан помен погинулим српским борцима у последњем одбрамбено-отаџбинском рату са подручја општине Источни Стари Град.

Господин Николај је Општини Источни Стари Град уручио Сребрени орден Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у знак захвалности за велику помоћ приликом изградње храма и новог парохијског дома.

Начелнику Општине Источни Стари Град Млађенки Драгаш господин Николај је уручио Сребрену плакету Светог свештеномученика Петра Дабробосанског.

Митрополит Николај је у петак, 8. августа, у мјесту Бијело Брдо, код Вишеграда, служио Свету архијерејску литургију поводом славе старе цркве брвнаре у овом мјесту - свете великомученице Параскеве, у народу познате као света Петка Трнова.


03.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕШТАО НОВОИЗГРАЂЕНИ ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У КИЈЕВУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 3. августа, освештао новоизграђени храм Светог пророка Илије у Кијеву, општина Трново.

Након чина освећења, митрополит Николај је служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске, а потом освештао славско жито и преломио славски колач.

Градња храма Светог пророка Илије у Кијеву почела је 2004. године и коштала је 100.000 КМ.

Храм је изграђен захваљујући помоћи Секретаријата за вјере Републике Српске, Града Источно Сарајево, општина Трново и Источна Илиџа, те донацијама приватних предузећа и прилозима вјерника Парохије војковићке.

Кумови храма су браћа Миро и Никола Лаловић из Кијева.

Митрополит Николај честитао је вјерницима Парохије војковићке изградњу храма и крсну славу и подјелио признања заслужним за изградњу цркве.

Сребрну плакету светог Петра Дабробосанског добио је начелник општине Трново Чедо Мандић, а грамате захвалности Чедо Вукајловић, Раде Крсмановић и Милорад Штака, сви из Кијева.

Приватна предузећа и појединци добили су захвалнице Црквене општине Војковићи.

Велику улогу у изградњи храма Светог пророка Илије у Кијеву имали су Грађевински одбор, на челу са Чедом Вукајловићем, те парох војковићки Чедо Ђуреиновић.


02.08.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ИЛИНДАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У СОКОЦУ


Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у суботу, 2. августа, на велики православни празник Илиндан, у храму Светог пророка Илије у Сокоцу служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је након литургије освештао славско жито и преломио славски колач, те честитао крсну славу парохијанима, а потом им бесједио о животу и дјелу пророка Илије.

Након тога је одржана литија кроз град.

У Спомен соби и пред спомеником на Сокоцу служен је помен погинулим српским борцима са овог подручја у последњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Митрополит Николај је у згради соколачке општине освештао славско жито и преломио славски колач, те руководству, запосленима и грађанима општине честитао крсну славу.

Господин Николај ће у недјељу, 3. августа, у Кијеву, општина Трново, освештати новоизграђени храм Светог пророка Илије.