Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА КРСНОЈ СЛАВИ КОД МИТРОПОЛИТА ЈОВАНАЊихова високопреосвештенства митрополити дабробосански господин Николај и загребачко-љубљански господин Јован су у петак, 29. јануара, на празник Часних верига светог апостола Петра, служили Свету архијерејску литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, уз саслужење четири свештеника и четири ђакона митрополија дабробосанске и загребачко-љубљанске.

Митрополит Николај је током литургије одржао бесједу у којој је подсјетио на значај светог Петра на ширењу Јеванђеља Христовог.

Пошто је празник Часних верига светог апостола Петра крсна слава митрополита Јована послије литургије је у његовој резиденцији владика Николај освештао славско жито и преломио славски колач.

Високопреосвећени Николај честитао је господину Јовану крсну славу са жељом да га још дуго година послужи добро здравље.

Приређен је славски ручак за свештенство и званице.


29.01.2010
СВЕТОСАВСКИ ПРИЈЕМ КОД МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 27. јануара, поводом прославе Светог Саве – првог архиепископа и просвјетитеља српског - уприличио традиционални Светосавски пријем у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву за представнике цркава и вјерских заједница, власти Републике Српске /РС/, БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, дипломатског кора, међународне заједнице и јавног и културног живота.

Прочитај више


29.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА САВИНДАН СЛУЖИО У РОГАТИЦИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 27. јануара, на православни празник Светог Саву – првог архиепископа и просвјетитеља српског – у храму Свете Тројице у Рогатици служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење шест свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


29.01.2010
СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА
Н И К О Л А Ј
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЕПАРХИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ, СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И БЛАГОЧЕСТИВОМ НАРОДУ, ДЈЕЦИ И ОМЛАДИНИ СРПСКОЈ, БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА И СВЕТОГА САВЕ УЗ СВЕРАДОСНИ ПОЗДРАВ:

БОГОМ ВАМ БЛАГОСЛОВЕНА
СРПСКА КРСНА СЛАВА – СВЕТИ САВА!

„Господе, живот мој објaвих Теби“ (Пс.55,9)

Људски род имао је једнога праоца Адама. Српски народ има Светог Саву свога српског праоца, оснивача наше Цркве и наше духовности.

Прочитајте цијелу посланицу


24.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У НОВОМ ГОРАЖДУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу по Богојављењу, 24. јануара, у храму Светог великомученика Георгија у Копачима, општина Ново Горажде, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


23.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ЈОВАЊДАН СЛУЖИО У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САРАЈЕВУ
Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 20. јануара, на православни празник Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан, у храму Преображења Господњег у Сарајеву служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење два свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је након литургије у бесједи говорио о животу светог Јована Крститеља, указавши на његову велику улогу јер је најавио долазак Исуса Христа у овај свијет.

Владика Николај честитао је свима који Јовањдан славе као крсну славу.


19.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ФОЧИ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 19. јануара, на велики православник празник Богојављење, у храму Светог Николаја у Фочи служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и три ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је послије литургије обавио Велико освећење воде.

Високопреосвећени је у пригодној бесједи великом броју присутних вјерника честитао овај велики православни празник.

Указујући да Православна црква даје велики значај богојављенској освећеној води, владика Николај је поручио вјерницима да освећену воду понесу у своје домове и чувају је као благослов.

Митрополит Николај ће у сриједу, 20. јануара, на Јовањдан, Свету архијерејску литургију служити у храму Преображења Господњег у Сарајеву.


18.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ЗЕНИЦИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 18. јануара, на православни празник Крстовдан, у храму Рођења Пресвете Богородице у Зеници служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење два свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај обавио је и Велико освећење воде.

У току је велика обнова цркве Рођења Пресвете Богородице, која укључује и обнову фасаде, те увођење гријања у храм.

Црква је у протеклом рату у БиХ била минирана и оштећена, а обновљена је доласком међународних војних снага у Зеницу.

Градња храма Рођења Пресвете Богородице у Зеници почела је 1883. године, а радови су завршени и црква освећена 1885. године.

Митрополит Николај ће 19. јануара, на велики православни празник Богојављење, служити Свету архијерејску литургију и обавити Велико освећење воде у храму Светог Николаја у Фочи.


17.01.2010
ЗАСЈЕДАО ЕПАРХИЈСКИ САВЈЕТ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

Епархијски савјет Митрополије дабробосанске усвојио је Извјештај о раду и финансијском пословању Митрополије дабобосанске у 2009. години, који ће бити упућен на потврђивање Патријаршијском Управном одбору и Светом архијерејском сабору Српске православне цркве /СПЦ/.

Прочитај више


14.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ РУКОПОЛОЖИО ЈЕРОЂАКОНА СТЕФАНА МИЛОШЕВИЋА У ЧИН ЈЕРОМОНАХАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у чевртак, 14. јануара, на православне празнике Обрезања Господњег, Светог Василија Великог и православну Нову годину, у манастиру Светог Саве у Горњој Лијесци, код Вишеграда, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење седам свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је током литургије у чин јеромонаха рукоположио сабрата манастира Светог Саве јерођакона Стефана Милошевића.

Владика Николај одржао је бесједу у којој је свим православним вјерницима честитао Нову 2010. годину и пожелио да се у овој години у БиХ умножи мир, љубав и добра воља међу људима.


10.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ У ЧИН СВЕШТЕНИКА РУКОПОЛОЖИО ЂАКОНА ДАМЈАНА РАДОВИЋАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу по Божићу, 10. јануара, служио Свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу, уз саслужење четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је током литургије у чин свештеника рукоположио ђакона Дамјана Радовића, који ће бити постављен за другог зеничког пароха.

Радовић је дипломирао теологију на Духовној академији у главном граду Украјине Кијеву.

У пригодној бесједи владика Николај пожелио је Радовићу да му свештеничка служба буде на славу Божију и на спасење његове и душа свих оних којима ће да служи.

Високопреосвећени је посавјетовао Радовића да чини све како би очувао узвишеност свештеничке службе.

Митрополит Николај служио је у суботу, 9. јануара, трећи дан Божића и на православни празник светог архиђакона Стефана – Стјепањдан, Свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Палама.


09.01.2010
НОВА ПРОВАЛА У ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САРАЈЕВУНепознати починиоци или више њих су у ноћи између 8. и 9. јануара провалили у храм Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи, те разбили стакла на прозорима цркве.

Прочитај више


09.01.2010
БОЖИЋНИ ПРИЈЕМ МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у петак, 8. јануара, другог дана Божића, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву уприличио традиционални Божићни пријем за представнике цркава и вјерских заједница у БиХ, власти БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ, Кантона Сарајево, међународне заједнице, дипломатског кора, те друштвеног, политичког и културног живота у БиХ.

Прочитај више


08.01.2010
КАРДИНАЛ ПУЉИЋ НИЈЕ ЗАЈЕДНО СА МИТРОПОЛИТОМ НИКОЛАЈЕМ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ

Код већег броја православних вјерника недоумицу и изненађење изазвала је информација неких медија да је са Његовим високопрeосвештенством митрополитом дабробосанским господином Николајем Свету архијерејску литургију на православни Божић, у четвртак, 7. јануара 2010. године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, заједно служио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.

Ова информација потпуно је нетачна, јер је кардинал Пуљић Светој архијерејској литургији присуствовао, као и увијек до сада, само као драги гост, на чему му се ми срдачно захваљујемо.

Према правилима Православне цркве, у православним храмовима Свету литургију може служити или саслуживати само православни епископ или свештеник, док свештена лица и вјерници других хришћанских вјерисповијести у служењу не могу учествовати нити се причешћивати, али могу присуствовати.

Насталу грешку схватамо као посљедицу недовољног познавања структуре и живота Православне цркве.


08.01.2010
У СВИМ ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ СЛУЖЕНЕ БОЖИЋНЕ ЛИТУРГИЈЕУ свим храмовима Митрополије дабробосанске су у четвртак, 7. јануара, на најрадоснији хришћански празник Рођења Господа Исуса Христа – Божић, служене Божићне литургије.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након што је прочитана Божићна посланица Српске православне цркве, митрополит Николај је у пригодном обраћању честитао вјерницима Божић древним поздравом: „МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!“

Владика Николај пожелио је да и убудуће у све већем броју са радошћу дочекујемо Христово рођење и друге празнике.

На литургији, којој су, уз велики број вјерника, присуствовали и надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, те представници из политичког и јавног живота БиХ, пјевало је Српско пјевачко друштво „Слога“.


06.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА БАДЊИ ДАН СЛУЖИО НА СОКОЦУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 6. јануара – на Бадњи дан, служио Свету архијерејску литургију у храму Светог пророка Илије у Сокоцу, уз саслужење четири свештеника и три ђакона Митрополије дабробосанске.

Владика Николај је током литургије рукоположио у чин ђакона Дамјана Радовића, дипломираног теолога из Чајнича.

Високопреосвећени ће у 17.00 часова у храму Светог пророка Илије служити празнично вечерње, уз традиционално паљење Бадњака.


05.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „БОЖИЋ И ВАСКРС НА СТАРИМ ЧЕСТИТКАМА“Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај отворио је у уторак, 5. јануара, у Сарајеву изложбу „Божић и Васкрс на старим честиткама“, на којој су представљене честитке за ове празнике од краја 19. вијека до почетка Другог свјетског рата.

Прочитај више


03.01.2010

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА
Н И К О Л А Ј
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ, СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЕПАРХИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ, СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА ДУХОВНИМ СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШИМ, ОД БОГОМЛАДЕНЦА БЛАГОДАТ, МИЛОСТ, МИР И БЛАГОСЛОВ, СА СВЕРАДОСНИМ И ДРЕВНИМ ПОЗДРАВОМ:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Прије нешто више од двије хиљаде година, у овом свијету појавио се у људском тијелу Син Божји - Господ Исус Христос. Он је назван, поред других имена, и Богочовјеком, јер је узео на себе све особине човјека, сем гријеха.

Прочитајте цијелу посланицу


03.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ЗА БОЖИЋ СЛУЖИ У САБОРНОМ ХРАМУ У САРАЈЕВУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај служиће на Божић Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у 9.00 часова.

Распоред богослужења митрополита Николаја током Божићних празника и у мјесецу јануару:

Прочитај више


03.01.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОБАВИО ДВА РУКОПОЛОЖЕЊА У МАНАСТИРУ ДОБРУНЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 3. јануара, на православни празник Недјељу Светих Отаца - Оци, служио Свету архијерејску литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну, код Вишеграда, уз саслужење монаштва и свештенства Митрополије дабробосанске.

Прочитај више