Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.02.2010
У САРАЈЕВУ ЗАСЈЕДАО ЕПИСКОПСКИ САВЈЕТ СПЦ У БиХУ резиденцији Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву у понедјељак, 22. фебруара, одржана је сједница Епископског савјета Српске православне цркве /СПЦ/ у БиХ.

Прочитај више


21.02.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ДОБРИЊИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у прву недјељу поста – Недјељу православља, 21. фебруара, служио Свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, општина Источна Илиџа, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је послије литургије причестио велики број вјерника пожеливши да им причешће буде на здравље тијела и на спасење душе.

На литургији је пјевао Камерни хор Одсјека за црквену музику и појање на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.


21.02.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У БОГОСЛОВИЈИ У ФОЧИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у суботу, 20. фебруара, на православни празник Теодорову суботу, у храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Сарајевског у Богословији у Фочи служио Свету архијерејску литургију.

Митрополит Николај је на литургији причестио професоре и ученике Богословије, те присутни вјерујући народ. Владика Николај пожелио је свима који су се причестили да им причешће буде на спасење душе и тијела.


20.02.2010
ВЕРБАЛНИ НАПАДИ НА ПАРОХА РЕЉЕВСКОГ


Пароха рељевског Милорада Милинковића су у петак увече, 19. фебруара, вербално напала двојица за сада непознатих младића.

Према ријечима пароха Милинковића, око 20.20 часова двојица младића су га са улице, удаљене десетак метара од куће у којој живи, прозивала по имену и упућивали му псовке и пријетње.17.02.2010
КОНКУРС ЗА НАЈБОЉУ ПРИЧУ О ТЕМИ "ХРИСТОС ВАСКРСЕ"

Редакција часописа за духовну и културну просвјету "Соко" Српског соколског друштва "Соко" из Добруна код Вишеграда расписала је конкурс за најбољу кратку причу о теми "Христос Васкрсе".

На овогодишњем конкурсу могу учествовати аутори из свих српских крајева који пошаљу највише три необјављене кратке приче максималне дужине до 150 редова о задатој теми.

Аутори три најбоље кратке приче, које одабере жири, који ће именовати Редакција часописа, биће новчано награђени, а одређени број најквалитетнијих радова биће објављен у "Соколу".

Најбоља прича биће награђена са 200 КМ, друга са 100 КМ, а трећа са 50 КМ.

Радови се могу слати поштом на адресу: <b>Српско соколско друштво "Соко", са назнаком за конкурс у часопису "Соко", 73247 Добрун-манастир Добрун</b> до <b>20. марта</b>, а све информације о конкурску могу се добити у Редакцији "Сокола".

На прошлогодишњем конкурсу за најбољу кратку причу о теми "Христос Васкрсе", на који су приспјела 53 рада из Републике Српске и Србије, прву награду освојила је Драгица Грбић – Драга, пјесникиња и просвјетни радник у Основној школи "Вук Караџић" из Вишеграда.


11.02.2010
ПРОВАЉЕНО У ПРОСТОРИЈЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ И ПАРОХИЈЕ САРАЈЕВСКЕНепознати починилац или више њих су у ноћи са 9. на 10. фебруар провалили у просторије Црквене општине и Парохије сарајевске, које се налазе у згради преко пута Старе православне цркве на Башчаршији.

Према ријечима ђакона Старе православне цркве Владислава Ковача, иако се ове просторије налазе на вишим спратовима зграде у њих је проваљено кроз прозор.

Провала је откривена јуче ујутро око 7.00 часова, а осим што су испретуране ствари ништа није однесено.

О свему је обавијештена полиција која је обавила увиђај.

Према ријечима ђакона Ковача, исто се десило и 2000. године када су провалници упали у ове просторије кроз исти прозор.


08.02.2010
РАДИОНИЦА ИКОНОПИСАЊА САБОРНОГ ХРАМА У САРАЈЕВУ
Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја у Источном Сарајеву већ неколико мјесеци дјелује радионица иконописања при Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Прочитај више


04.02.2010
ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУФОР-а КОД МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву делегацију ЕУФОР-а, коју је предводио командант међународних снага у БиХ генералмајор Бернард Баир.

Владика Николај упознао је госте са историјатом Митрополије дабробосанске и њеним најзначајнијим вјерским, културним и образовним споменицима и институцијама, посебно указавши на значај Старе православне цркве на Башчаршији и музеја који се налази уз њу, те Саборног храма Рођења Пресвете Богородице на образовање, културу и духовност православних Срба у Сарајеву.

Високопреосвећени је говорио о добрим односима цркава и вјерских заједница у Сарајеву, истакавши да међу њима постоје многи заједнички ставови и ствари.

Господин Николај посебно је навео рад Међурелигијског вијећа и његов значај за све народе у БиХ и сматра да је неопходно да држава пружи помоћ, посебно финансијску, овом удржењу.

Владика Николај рекао је да Српска православна црква /СПЦ/ има у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ 12 свештеника, те да један њен свештеник долази и у ЕУФОР-ову базу „Бутмир“ гдје обавља вјерске обреде за православне вјернике у међународним снагама у БиХ.

Захваливши на пријему, Баир је рекао да му је велика част што је имао прилику да се упозна са „личном картом“ Митрополије дабробосанске и разговара са првим представником СПЦ у БиХ.

Он је позитивном оцијенио добру сарадњу између цркава и вјерских заједница, јер је то важан дио културног живота у сваком друштву.