Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава04.02.2011
ПРЕДСТАВНИЦИ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋА БиХ ОСУДИЛИ НАПАД НА ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САРАЈЕВУПредставници Међурелигијског вијећа БиХ посјетили су у сриједу, 2. фебруара, храм Преображења Господњег у општини Ново Сарајево, и том приликом осудили напад на овај храм који се десио у ноћи између 26. и 27. јануара, уочи великог српског празника Светог Саве.

Провала је откривена ујутро у 8.00 часова када су старјешина храма парох долачки протојереј ставрофор Јадран Даниловић и вјерници дошли на свету литургију поводом празника Светог Саве.

Провалници су ушли у храм кроз прозор на сјеверној страни цркве, окренутој према улици, а потом су испретурали црквене ствари и прикупљену помоћ за пострадале у прошлогодишњим поплавама.

Из храма није ништа отуђено, али је изнесена икона Светог Саве у бакрорезу, и пошто је провалници, вјероватно, нису могли да разбију, бацили су је на земљу у дијелу црквеног дворишта између храма и црквене сале.

Провалници су разбили и прозор на црквеној сали која се налази уз храм, гдје су, такође, обавили преметачину, али нису ништа однијели.

Парох Јадран поновио је да је посљедњи напад био 31. у посљедњих 10 година. Он је раније рекао да су се сви они десили за вријеме великих православних празника, попут Божића, Васкрса, Преображења итд. Према његовим ријечима, још нема повратне информације од полиције за посљедњи случај провале, јер она још нема доказа.

Начелник општине Ново Сарајево Неџад Колџо рекао је да је ова општина до сада направила расвјету око храма, како би случајеви провала били смањени, и најавио да ће до краја године, заједно са Управом Града Сарајево и Општином Нови Град бити реализован пројекат видео надзора на простору ових општина, који ће укључити и све вјерске објекте, чиме ће бити смањена могућност провала у њих.

Представник Исламске заједнице у БиХ Фикрет Пашановић осудио је провалу у храм и да је то чисти криминал који нема ништа заједничко са вјером. „Према Курану највећи злочинци су они који настоје да поруше вјерске објекте“ – истакао је Пашановић.

Представник Католичке цркве жупник Јосип Лебо рекао је да сви требају радити да се овакве ствари не дешавају – родитељи се требају више предати одгоју, а ово је и питање одгојних установа, школа, јачих казнених мјера, као и подршке казнено-поправним домовима.


04.02.2011
У ТОКУ ИЗГРАДЊА КОНАКА У ЖЕНСКОМ МАНАСТИРУ У ВАРДИШТУУ порти женског манастира Вазнесења Господњег у Вардишту, код Вишеграда, у току је изградња манастирског конака.

Одбор за изградњу конака отворио је, у сарадњи са Телекомом Српске, телефонски број код овог телеком оператера чијим ће позивањем сви људи добре воље моћи да помогну градњу конака.

Сви који то желе моћи ће позивом на телефонски број 1434 да до краја фебруара издвоје једну конвертибилну марку за градњу манастирског конака.

Овај женски манастир основан је 2008. године и у њему бораве двије монахиње.

Манастир је већ постао познат по умјетничкој радионици за израду икона.

Епархијески савјет Митрополије дабробосанске истакао је у свом Извјештају о раду Митрополије у прошлој години да је посебна пажња била усмјерена на стварање услова за монашки живот у женским манастирима Вазнесења Господњег у Вардишту и новооснованог Свете Тријице у Озерковићима код Сокоца и да ће то бити настављено и ове године.