Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава18.03.2011
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ИКОНОПИСАЧКЕ ШКОЛЕ САБОРНОГ ХРАМАБлагословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја и у организацији Саборног храма Рођења пресвете Богородице у Сарајеву у четвртак увече, 17. марта, у Источном Сарајеву је отворена изложба радова иконописачке школе Саборне цркве у Сарајеву под називом „Да се не заборави“, у знак сјећања на трагичне мартовске догађаје на Космету 2004. године када је почињен страшан погром над Србима и њиховом културом, наслијеђем и православном баштином.

Прочитај више


16.03.2011
ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРБА НА КОСМЕТУБлагословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја и у организацији Саборног храма Рођења пресвете Богородице у Сарајеву у четвртак, 17. марта, у 19.00 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће отворена изложба радова полазника иконописачке школе Саборне цркве у Сарајеву под називом „Да се не заборави“.

Манифестацију „Да се не заборави“, која се у Србији традиционално одржава сваког 17. марта од 2005. године, а у Републици Српској од прошле године, покренула је Академија Српске православне цркве за умјетност и консервацију у Београду као сјећање на трагичне мартовске догађаје на Косову и Метохији 2004. године када је почињен страшан погром на Србима и њиховом културом, наслијеђем и православном баштином.

Старјешина Саборног храма отац Борислав Ливопољац истиче да се овом изложбом желе сачувати од заборава српске православне светиње и хришћанско благо на Косову, уз наду да ће ова изложба, која је први пут одржана прошле године, постати традиционална.

Ове године ће изложбу чинити копије фресака у вјештачком малтеру из цркава које чине комплекс Пећке патријаршије.

Ова изложба биће одржана паралелно са изложбама у храму Светог Саве на Врачару, Студентском дому у Нишу и другим мјестима.


16.03.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ УПУТИО НОВИ АПЕЛ ЗА ВРАЋАЊЕ ЗГРАДЕ САРАЈЕВСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ЦРКВИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај упутио је писмо представницима власти БиХ, Републике Српске /РС/, Федерације БиХ /ФБиХ/, Сарајева, међународних организација у БиХ и Српске православне цркве /СПЦ/ у којем их поново позива да, у оквирима својих овлаштења и могућности, помогну да зграда Православне богословије у Сарајеву буде враћена СПЦ.

Прочитај више


16.03.2011
УСПЈЕШАН РАД ШКОЛЕ ИКОНОПИСАЊАПри Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву већ више од годину и по дана у Источном Сарајеву дјелује радионица иконописања, коју похађа од 20 до 30 полазника.

Доцент фрескописа на Академији Српске православне цркве /СПЦ/ за умјетност и консервацију у Београду Горан Јанићијевић истакао је да је кроз ову радионицу до сада прошло више од 30 полазника од којих, будући да је то област која подразумијева дужи и вишегодишњи предан рад, нико још није завршио програм.

Прочитај више


10.03.2011
ЦРКВЕНА ОПШТИНА ФОЧА ОРГАНИЗУЈЕ ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ О АКТУЕЛНИМ ПРАВОСЛАВНИМ ТЕМАМАЦрквена општина Фоча почела је у недјељу, 6. марта, са организовањем духовних вечери, на којима ће свештеници, еминентни теолози и стручњаци из области сродних теологији држати предавања вјерницима о актуелним православним темама.

Прво предавање о теми „Покајање и исповијест“ одржао је у црквеној сали професор на Богословском факултету у Фочи јереј Владимир Ступар који је вјерницима указао на значај истинског покајања и свете тајне причешћа и исповјести.

Јереј Ступар апеловао је на вјернике да вјеру, а првенствено покајање, не схватају као формалност, већ као стил и начин живота.


10.03.2011

НА ДАРОВНОМ РУЧКУ ПРИКУПЉЕНО ОКО 20.000 КМЦрквена општина Фоча организовала је у црквеној сали храма Светог Николаја, која је изграђена прије 154 године, даровни ручак за 150 званица на којем је прикупљено око 20.000 КМ који ће бити употријебљени за уређење и обнову црквених објеката.

„Новац ће најприје служити за уређење прилаза црквеној порти, а раније је изграђена велика црквена сала, хладњак и двориште испред старе српске школе“ – саопштили су из Црквене општине Фоча.

Део дариваног новца вјерника биће поклоњено породицама које су изгубиле имовину у поплавама.