Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава29.04.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕШТАО ТЕМЕЉЕ ХРАМА ПОСВЕЋЕНОГ СВЕТОМ ВАРНАВИ ХВОСТАНСКОМЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак Свијетле недјеље, 28. априла, освештао темеље храма у изградњи у насељу Врањеш, општина Источно Ново Сарајево, који ће бити посвећен светом исповједнику Варнави Хвостанском.

Прочитај више


27.04.2011
ДЕМАНТИ ПИСАЊА „ГЛАСА СРПСКЕ“Поводом текста објављеног у дневном листу „Глас Српске“ од уторка, 26. априла, под насловом „Митрополит Николај тражи пензионисање“, Митрополија дабробосанска жели да обавијести јавност о сљедећим чињеницама:

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај нема намјеру да од Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ тражи да га пензионише због наводног тешког здравственог стања, како је то нетачно објавио дневни лист „Глас Српске“ у издању од 26. априла, позивајући се на излизану и често злоупотребљавану новинарску флоскулу „сазнаје“.

Прочитај више


27.04.2011
НА ДОНАТОРСКОМ РУЧКУ ПРИКУПЉЕНО 39.000 КМ ЗА ГРАДЊУ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У ФОЧИЦрквена општина Фоча организовала је на Васкршњи понедјељак, 25. априла, други донаторски ручак за изградњу храма Светог Саве у овом граду на којем је прикупљено 39.000 КМ.

Предсједник Одбора за изградњу храма свештеник Ненад Тупеша рекао је да се и овом приликом настојало да сакупи што више средстава како би црква што прије добила кров и тако била стављена у богослужбену функцију.

Он је изразио наду да ће се у акцију прикупљања средстава, осим Фочака, укључити и становници осталих градова у Републици Српској /РС/, Влада РС и дијаспора.


26.04.2011
ВАСКРШЊЕ ЛИТУРГИЈЕ У СВИМ ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ


У свим храмовима Митрополије дабробосанске служене су у недјељу, 24. априла, свете литургије поводом највећег хришћанског празника – Васкрсења Христова.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитана је Васкршња посланица Његове светости патријарха српског господина Иринеја и свих архијереја Српске православне цркве.

Митрополит Николај је у краћем обраћању вјерницима честитао овај велики хришћански празник.

На литургији је пјевало Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева под диригентским руковођењем ђакона Душка Сандића.

Владика Николај је након литургије традиционално у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву примао васкршње честитке вјерника.


21.04.2011
ВАСКРШЊА ПОМОЋ НАЈУГРОЖЕНИЈИМ КАТЕГОРИЈАМА СТАНОВНИШТВАСаборни храм Рођења пресвете Богородице у Сарајеву и Црквена општина Которачка у Добрињи обезбиједиле су 50 пакета хуманитарне помоћи које је Центар за социјални рад Општине Источно Ново Сарајево подијелио најугроженијим категоријама становништва на подручју ове општине.

Старјешина Саборног храма отац Борислав Ливопољац рекао је како је циљ ове и претходних акција да и ове категорије становништва најрадосније и највеће православне празнике дочекају и проведу у радости и бар за тренутак забораве на тешкоће са којима се суочавају.

„Црква је дужна да води рачуна о сваком члану своје заједнице, а посебно онима који су најугроженији, а даће Бог да оваквих акција буде чешће и више убудуће“ – рекао отац Борислав.

Он је навео да је ово већ постала традиционална акција Саборног храма у вријеме великих православних празника, којој се придружила и Црквена општина Которачка, захваљујући њеном предсједнику Вукашину Црњаку.


19.04.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 19. априла, у згради Митрополије дабробосанске у Сокоцу примио представнике Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије.

Прочитај више


18.04.2011
ТРАДИЦИОНАЛНА ВАСКРШЊА РАДИОНИЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУУ Старој православној цркви у Сарајеву је у суботу, на православни празник Васкрсења Лазаревог – Врбицу, организована Васкршња радионица за око 60 ученика основних школа /ОШ/ "Пале" и "Србија" из Пала, у оквиру које су дјеца цртала и бојила васкршња јаја.

Парох сарајевски јереј Вања Јовановић рекао је да Стара црква на Башчаршији сваке године организује Васкршњу радионицу за дјецу из Сарајева и Источног Сарајева, у оквиру које се она друже, боје јаја и присуствују вечерњој служби.

"Ово је едукативна радионица или час вјеронауке, гдје се дјеца упознају са православним обичајима", рекао је јереј Вања.

Наставница вјеронауке у ОШ "Пале" Александра Срдановић истакла је да су чланови овогодишње Васкршње радионице већином чланови школске Духовне секције.
Она је нагласила да је и ова радионица један од начина да се дјеци уљепшају празници.

Дјечији радови настали на радионици биће изложени у простору Старе цркве.

Ученица шестог разреда ОШ "Пале" Тијана Беговић рекла је да се на овај начин жели увеличати и данашњи празник и дочекати Христос са врбицом, као што су га дочекала дјеца са палмама када је дошао у Јерусалим.


16.04.2011
ОБИЈЕН ХРАМ СВЕТОГ САВЕ У ЗАВИДОВИЋИМА

Непознати починилац је рано ујутро у суботу, 16. априла, на православни празник Васкрсења Лазаревог, провалио у храм Светог Саве у Завидовићима, Федерација БиХ, испретурао и побацао ствари, те отуђио незнатну количину новца.

Прочитај више


15.04.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ РАЗГОВАРАО СА ШВАЈЦАРСКИМ АМБАСАДОРОМ АНДРЕОМ ШАЛЕРОМЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 14. априла, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву у посјету примио Његову екселенцију амбасадора Швајцарске Конфедерације у БиХ господина Андреа Шалера.

Владика Николај је госта упознао са историјом Српске православне цркве /СПЦ/ у БиХ, посебно у Сарајеву, те њеном и значају православља у овом граду.

Говорећи о Старој православној цркви на Башчаршији, митрополит Николај је указао на историјски и културни значај старина које се чувају у овом храму и његовом музеју.

Кад је ријеч о положају СПЦ у Сарајеву, високопреосвећени је истакао да је он незавидан, због преосталог малог броја вјерника, али и зато што јој се не враћа имовина.

Владика Николај је нагласио да је тренутно највећи проблем невраћање СПЦ зграде Сарајевске богословије, ни 70 година након што јој је насилнички и бесправно одузета.

Митрополит Николај је саговорнику саопштио да СПЦ његује добре односе са другим црквама и вјерским заједницама и указао на важност дијалога у процесу помирења.

„Дужност СПЦ и њених свештеника је да проповједају Јеванђеље Божије, а то значи љубав и отвореност према свим људима“ – рекао је господин Николај.

Саговорници су се сагласили да садашња политичка ситуација у БиХ није добра и да политичке тензије дјелују и на остале сфере живота и да ће, уколико буду настављене, утицати на помирење међу љуудима.

„Представници цркава и вјерских заједница желе да помогну политичарима да свим народима донесу напредак и бољи живот, али се наша ријеч и мишљење мало слушају“ – указао је митрополит Николај.

Амбасадор Шалер је навео да искуство Швајцарске, која је након грађанског рата формирана као демократска и модерна држава, каква је и данас, и која већ 160 година није била захваћена ратом, указује да је најбоље оно што се народи у БиХ договоре и да је једино таква БиХ прихватљива за све, односно када је по мјери народа који у њој живе. Он је изразио жељу да боље упозна православље и СПЦ.


15.04.2011
ФОЧАНСКИ ОСНОВЦИ ИЗЛОЖБОМ ЛИКОВНИХ РАДОВА ПОДРЖАЛИ ИЗГРАДЊУ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

Изложба ликовних радова фочанских основаца, чији је циљ подршка акцији завршетка изградње храма Светог Саве у Фочи, отворена је је у уторак увече, 12. априла, у Основној школи „Веселин Маслеша“.

На ученичким радовима доминирају мотиви храма, Светог Саве, те васкршњи и прољећни мотиви.

Изложбу је благословио и отворио свештеник Ненад Тупеша, који је рекао да су дјеца посебна драж нашег друштва и Свете Цркве.

Етно састав „Кимвал“ урадио је промотивну пјесму и спот који су намјењени за прикупљање помоћи за изградњу храма.

Црквена општина Фоча покренула је почетком априла телефонски број 1412, чијим позивом вјерници и други људи добре воље могу да дарују једну марку за изградњу храма Светог Саве у Фочи.


04.04.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ РАЗГОВАРАО СА ПОЉСКИМ АМБАСАДОРОМ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 31. марта, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву у посјету примио Његову екселенцију амбасадора Пољске у БиХ Јержија Хмјеловског.

Митрополит Николај је пожелио госту добродошлицу у прву српску кућу у БиХ и упознао га са историјатом Митрополије дабробосанске, те посебно Старе православне цркве на Башчаршији и Саборног храма у Сарајеву.

Владика Николај пренио је пољском амбасадору у БиХ да Српска православна црква /СПЦ/ у БиХ има добре односе са свим другим црквама и вјерским заједницама и да је она у БиХ на своме, јер ту егзистира више стотина година.

Високопреосвећени је указао на поразну чињеницу да је подручје Митрополије дабробосанске у Федерацији БиХ, а посебно Сарајево, у посљедњем рату у БиХ и након њега напустио велики број од предратних 280 000 православних вјерника, због чега су сада, нажалост, у свим мјестима у том ентитету мањина.

Господин Николај и уважени гост сагласили су се да пољски и српски народ вежу, како позитивна, тако и, нажалост, негативна историјска искуства, од којих су посебно истакли недаће у вријеме комунистичког режима.