Loading...

 Препоручујемо





 

 Страницу одржава

27.10.2015
У СОКОЦУ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖНА СВТА ПЕТКА

У навечерје празника свете Петкеу храму светога прпрока Илије у Сокоцу празнично бденије служио је протојереј Младен Видаковић.
На сам дан празника у храму свете Петке на војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ служена је света литургија и обављен је славски обред.

Прочитај више


14.10.2015
СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ФОЧИ

Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије, замјеник Митрополита Дабробосанског Г. Николаја, у присуству бројних вјерника уз саслужење више свештеномонаха, свештеника и ђакона митрополије Дабробосанске и епархије Захумско-херцеговачке

Прочитај више


14.10.2015
ПРОСЛАВА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СОКОЦУ

Прослава Покрова пресвете Богородице почела је у навечерје празникау храму св. пророка Илије.
Празнично бденије служио је парох сарајевски јереј Велимир Дивљановићуз саслужење старјешине храма протојереја-ставрофора Бориса Бандуке.

Прочитај више


14.10.2015
У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЧАЈНИЧУ ИЗВРШЕНА СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

На празник Покрова Пресвете Богородице после јутарњег Богослужења и Свете литургије, коју је служио протојереј-ставрофор Милорад Новаковић из Рогатице уз саслужење свештеника и ђакона из Чајнича, у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу је извршена Света тајна Јелеосвећења

Прочитај више


11.10.2015
ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ВАРЕШУ

Свету Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Варешу, у недељу 11. октобра 2015. године, служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, Г. Григорије уз саслужење више свештеника и ђакона.

Прочитај више


11.10.2015
НАЈАВА КОНЦЕРТА СРПСКОГ ПЈЕВАЧКОГ ДРУШТВА "СЛОГА" ИЗ САРАЈЕВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У БЕОГРАДУ

Прочитај више


06.10.2015
У ДОБРУНУ КОД ВИШЕГРАДА ОДРЖАНЕ МАЛЕ ВИТЕШКЕ СОКОЛСКЕ ИГРЕ

Вишеград – На спортским теренима подручне Основне школе „Вук Караџић“ у Добруну код Вишеграда , одржане су Треће мале витешке Соколске игре, које су организовали чланови спортске секције „Бамби-Соко“, Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна.

Прочитај више


27.09.2015
У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОСВЕЋЕНА НОВА ЗВОНА ЗА ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Веома свечано је прослављен празник Воздвижења Часног Крста ове годнине у храму Светог Василија Острошког у Добрињи.
Свету Архијерејску Литургију служио је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја уз саслужење свештенства Митрополије и бројног вјерног народа.

Прочитај више


26.09.2015
НА ЦРКВИНАМА КОД РОГАРИЦЕ ОСВЕЋЕН НОВОСАГРАЂЕНИ ХРАМ РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

У присуству више стотина вјерника, 26. септембра, епископ Захумскохерцеговачки господин Григорије, уз саслужење свештеника митрополије Дабробосанске, осветио је нови храм Светог Јована Крститеља на локалитету Црквине недалеко од Борика у општини Рогатица.

Прочитај више


23.09.2015
У САРАЈЕВУ ПОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ - РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

У понедјељак 21. септембра у Саборној цркви у Сарајеву свечано је прослављена храмовна слава празник Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина.

Прочитај више


23.09.2015
ОБИЉЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ 130 ГОДИНА ОД ОСВЕЋЕЊА ХРАМА У ЗЕНИЦИ

.У Недељу 20. септембра у Зеници је прослављено 130 година од освећења храма Рођења Пресвете Богородице. Свету архијерејску литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије уз саслужење више свештеника и ђакона

Прочитај више


21.09.2015
У ЧАЈНИЧУ ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОИНА

У литургијском сабрању и празничној радости 21. септембра је у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу, прослављен празник Рођења Пресвете Богородице - Мала Госпојина.

Прочитај више


19.09.2015
У РУДОМ ПРОСЛАВЉЕНИ СВЕТИ МАКАРИЈЕ СОКОЛОВИЋ И СВЕТИ НОВОМУЧЕНИЦИ ЈАСЕНОВАЧКИ

У Рудом 12. и 13. септембра прослављени су Свети Макарије Соколовић и Свети Новомученици Јасеновачки.
Храм Светог Макарија Соколовића се налази на старом путу између Вишеграда и Рудог, на простору гдје је Свети Патријарх и Обновитељ Пећке Патријаршије управо учинио своје прве кораке, родивши се у селу Горњи Раванци или како су их још називали Горњи Соколовићи.

Прочитај више


19.09.2015
ПОСЈЕТА МАНАСТИРУ ДОБРУН И АНДРИЋГРАДУ

У Суботу 19.септембра 2015. године у организацији црквене опшине Соколац, вјерници и свештенство са Сокоца су посјетили манастир Успења Пресвете Богородице у Добруну из XIV вијека

Прочитај више


17.09.2015
У ВОЈКОВИЋИМА ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА И САЛВА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

У Војковићима у храму Светог Петра митрополита Дабробосанског прослављена Слава храма и крсна слава Града Источно Сарјаево.

Прочитај више


16.09.2015
У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОСВЕЋЕНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА

У Источном Сарајеву у угоститељском комплексу казнено поправног завода Кула освећено је земљиште за изградњу храма који ће бити посвећен „Нерукотвореном Образу Господа Исуса Христа“.

Прочитај више


13.09.2015
У БРАНКОВИЋИМА КОД РОГАТИЦЕ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

Новоизграђени храм посвећен Сабору Срба Светитеља у Бранковићима код Рогатице, 13. септембра, прославио је крсну славу.

Прочитај више


06.09.2015
У СОКОЦУ СЛУЖЕН МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

У Недељу 6. септембра у храму светог пророка Илије у Сокоцу служен је молебан за почетак нове школске године. Молебан су служили соколачки свештеници. Свим присутним бесједом се обратио старјешина храма протојереј-ставрофор Борис Бандука

Прочитај више



22. 08. 2015.
ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ ПРОСЛАВЉЕНО У ЧАЈНИЧУ

Велики хришћански празник Преображење Господа Исуса Христа свечано је прослављен у чајничком храму Успења Пресвете Богородице.

Прочитај више


21. 08. 2015.
ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ЧАЈНИЧУ

Вијековима се у Чајничу Успење Пресвете Богородице прославља као храмовни празник најприје старог а потом и новог храма, а већ двадесет година Велика Госпојина је крсна слава општина Чајниче.

Прочитај више


21. 08. 2015.
СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ АНГЕЛИНЕ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

На празник Свете Ангелине српске, у сриједу 12. августа, у насељу Топлик-Тилава у Источном Новом Сарајеву, прослављена је слава храма који је посвећен овој светитељки.

Прочитај више


07. 08. 2015.
МИТРОПОЛИТ АНТОНИЈЕ (ХРАПОВИЦКИ): ИСПОВЕСТ

У оквиру издавачке дјелатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске објављено је дјело надалеко чувеног јерарха Руске Православне Цркве - Митрополита Антонија (Храповицког).

Прочитај више


05. 08. 2015.
ИЛИНДАН У СОКОЦУ

Илиндан је у Сокоцу протекао у знаку обиљежавања крсне славе храма Светог пророка Илије –  „Романијске Лазарице“ и општине Соколац.

Прочитај више


05. 08. 2015.
ОСВЕШТАН ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ НА „МАЛОМ ЗЕЈТИНЛИКУ“

Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу доживјело је посебну духовну радост у првом августовском дану. Храм „Преподобне мати Параскеве“ засјао је пуном снагом, „загрљен“ крстовима и хумкама близу хиљаду српских јунака, који су за слободу дали оно што је најдрагоцјеније – своје животе.

Прочитај више


05. 08. 2015.
У ИЛИЈАШУ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

У Илијашу је у недељу, 2. августа, и ове године свечано прослављен заштитник илијашког храма Свети пророк Илија.

Прочитај више


05. 08. 2015.
ИКОНЕ НА ДАР ЧАЈНИЧКОМ ХРАМУ

Умјетници Петар Ожеговић и Дарко Жунић поклонили су храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу иконе Светог Саве и Светог Василија Острошког, урађене у старој техници одјевену у ризу са драгим камењем.

Прочитај више


05. 08. 2015.
ЕПИСКОПИ ГРИГОРИЈЕ И АТАНАСИЈЕ ПОСЈЕТИЛИ ВАРЕШ

Њихова преосвештентва епископи захумско-херцеговачки господин Григорије и умировљени захумско-херцеговачки господин Атанасије посјетили су у суботу, 25. јула, Црквену општину у Варешу.

Прочитај више


04. 08. 2015.
САБОРНИ ХРАМ У ИЗГРАДЊИ НА ПАЛАМА ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

На празник Сабора Светог архангела Гаврила, у недељу 26. јула, свечано је прослављена крсна слава новосаграђеног Саборног храма у Палама.

Прочитај више


04. 08. 2015.
ОСВЕШТАН ОБНОВЉЕНИ МАНАСТИР ВОЗУЋИЦА

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије освештао је, уз саслужење умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија, те свештенства дабробосанске, захумско-херцеговачке и зворничко-тузланске епархије, у суботу 25. јула, обновљени манастир Свете Тројице у Возућици код Завидовића.

Прочитај више


Старије вијести

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо


Посјета патријарха Иринеја Сокоцу


Освећење храма у Андрићграду


Прослављени јубилеји Митрополита дабробосанског НИКОЛАЈА


Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"