Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава01. 03. 2014.
ПРОСЛАВА СВЕТОГ СИМЕОНА У СОКОЦУ

У сриједу 26. фебруара, на празник Преподобног Симеона Мироточивог, након вечерњег богослужења у храму Светог пророка Илије – Романијској Лазарици у Сокоцу, освећењем жита и ломљењем славског колача, које су обавили соколачки свештеници, прослављена је Крсна слава Културно-умјетничког друштва „Романијска луча“ из Сокоца.

Овогодишња прослава овог великог светитеља из српског народа значајна је због прославе великог јубилеја 900-годишњице његовог рођења, али и 40-годишњице од оснивања КУД „Романијска луча“.

Присутним вјерницима и члановима КУД „Романијска луча“ бесједом се обратио протојереј-ставрофор Борис Бандука, истакавши значај Стефана Немање, у монаштву Симеона, за српску државу и српску Цркву.

„Стефан Немања постао је познат због своје мудрости, добром вођењу и уређењу српске државе. Још као владар био је прави и истински сљедбеник Христов, бранећи и чувајући истине православног исповиједања вјере. Познат је и по подизању задужбина, међу којима су славни манастири Ђурђеви Ступови, Студеница и колијевка српске духовности велики манастир Хиландар“, рекао је између осталог свештеник Бандука, честитавши Крсну славу и јубилеј оснивања друштва члановима КУД.

Годишњи концерт поводом Крсне славе одржан је у петак, 28. фебруара, у Спортској дворани у Сокоцу, уз наступ свих чланова Друштва.

КУД „Романијска луча“ основано је 1974. године. Друштво тренутно броји близу 300 чланова, углавном младих, од 7 до 25 година, подјељених у фолклорну, музичку и пјевачку секцију.

Учествују на многим важним међународним смотрама и фестивалима у земљи и иностранству гдје је њихов рад увијек оцијењиван високим оцјенама, а многобројни су и њихови наступи на црквеним свечаностима које организују Митрополија дабробосанска и Црквена општина Соколац.