Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава31. 03. 2014.
ПРЕДАВАЊА КАО ПРИПРЕМА ЗА САБОРНО КРШТЕЊЕ

У недељу Средопосну, 30. марта, у Духовном центру Романијске Лазарице у Сокоцу соколачки свештеници су одржали предавања на теме: „Крштење и миропомазање“, „Света Тајна Причешћа“ и „Потреба доласка у храм на богослужења“.

Предавања су одржана као припрема за саборно крштење дјеце и одраслих на Велику суботу у храму Светога Пророка Илије – Романијској Лазарици у Сокоцу. Циљ је да оглашени-катихумени што је могуће достојније приступе Светој Тајни Крштења.

Протојереј-ставрофор Борис Бандука говорећи о значају крштења истакао је да новокрштени крштењем умире за тјелесни и греховни живот и препорађа се Духом Светим за духовни и свети живот. Исто тако, од онога који жели да прими Крштење захтијевају се најприје покајање и вјера. Зато прије Крштења онај који се крштава чита Символ вјере и тако исповиједа своју вјеру у Свету Тројицу.

Говорећи о Миропомазању свештеник Бандука је истакао да је то Света Тајна у којој се крштеноме уз помазивање дијелова тијела Светим Миром предају дарови Духа Светога, за узрастање и јачање у духовном животу. Помазивањем чела освећују се ум и мисли новокрштенога, груди - срца, очију, ушију и уста - освећују се чула, руку и ногу освећује се цјелокупно дјелање и држање будућег хришћанина.

Јереј Младен Видаковић говорећи о Светој Тајни Причешћа  рекао је да она представља врхунац љубави и заједништва између Бога и човјека. Свету Тајну причешћа установио је сам Господ Исус Христос на Тајној вечери. Свето причешће се припрема и прима за вријеме најважнијег црквеног богослужења - Свете литургије. Поред поста, припремање за причешће подразумијева и уздржавање од рђавих и злих дјела, измирење са свима са којим је неко у завади и чињењу добрих дјела.

Протојереј Златко Богдановић говорећи о потреби доласка на богослужења истакао је смисао одласка сваке недеље у храм нагласивши да нема оправдања за појединце за недолазак на богослужења. Навео је ријечи заповијести Божије која гласи: „Сјећај се дана од одмора да га светкујеш. Шест дана ради, и сврши све послове своје. А седми је дан одмор Господу Богу твом.“ Људи који редовно иду у храм на богослужења много су другачији од оних људи који не долазе на богослужења, како по спољашњем изгледу тако и по душевном стању. За једног хришћанина много је важно долазити у храм на богослужења, поготово на Свету литургију која је круна свих Светих тајни.

Послије одржаних предавања у храму Романијској Лазарици служен је акатист Преподобној Марији Египћанки и великопосно вечерње.