Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

10.04.2012
У ВИШЕГРАДУ ПРОМОВИСАН 20. ЈУБИЛАРНИ БРОЈ „СОКОЛА“


Вишеград, промоција 20. броја Сокола

У Градској галерији у Вишеграду је 5. априла, у присуству великог броја јавних и културних радника, свечано промовисан 20. јубиларни број часописа за духовну и културну просвјету „Соко“ из Добруна.

О значају и дометима „Сокола“ говорио је познати књижевни стваралац и новинар из Фоче Радисав Машић који је истакао да овај часопис, прије свега, његује духовност и поетско културно стваралаштво.

„`Соко` је образац како се о духовности може говорити на другачији начин, нашавши форму да кроз интервјуе са најзначајнијим личностима из српског духовног, културног и поетског живота шаље поруке читаоцима, који у томе проналазе смисао свега онога што се најчешће у другим гласилима казује на други начин“ – рекао је Машић.

Он је додао да „Соко“ његује и кратку причу, као форму књижевног израза, чиме је већ неколико година успио да направи значајне искораке.

Машић цијени да је овај часопис кренуо специфичним путем афирмације истакнутих српских духовних, културних, јавних и спортских личности, његујући уз то репортаже и друге новинарске форме, отварајући своје странице пјесницима и другим културним ствараоцима.

Главни и одговорни уредник „Сокола“ Славко Хелета подсјетио је да је први број овог часописа за духовну и културну просвјету Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна, на иницијативу и уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја из штампе изашао у септембру 2005. године.

„Немјерљиви допринос његовом битисању давала је и даје Издавачка кућа Митрополије дабробосанске `Дабар` и њен уредник, архимандрит Јован Гардовић, игуман манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, код Вишеграда“, рекао је Хелета.

Директор Градске галерије Вишеград Хаџи Бранко Никитовић рекао је да се „Соко“ уврстио у породицу православних часописа коју чине „Благовесник“, „Виноград Господњи“, „Гласник“, „Источник“, „Часопис Каленић“, „Листић“, „Православац“, „Азбука спасења“, „Православни пут“, „Саборник“, „Светосавско звонце“ и „Дабар“.

На промоцији је најављено да ће на Томину недељу у манастиру Добруну бити одржана свечана Васкршња академија на којој ће бити проглашени најуспјешнији аутори кратких васкршњих прича о теми „Христос Васкрсе“, у оквиру овогодишњег Соколовог конкурса.

Истакнуто је да издавачка секција „Сокола“ припрема двије збирке - интервјуа објављених у часопису „Соко“ и награђених кратких Васкршњих прича на досадашњим Соколовим конкурсима.

У досадашњих 20 бројева часопис за духовну и културну просвјету „Соко“ објавио је интервјуе са бројним познатим личностима из српског духовног, јавног, културног и спортског живота међу којима и са патријархом српским Иринејем, блаженопочившим патријархом српским Павлом, митрополитом дабробосанским Николајем, митрополитом загребачко-љубљанским Јованом, епископом захумско-херцеговачким Григоријем, оцем Авакумом, Матијом Бећковићем итд.