Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава23. 05. 2015.
ПРЕДАВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ НА ПАЛАМА

Црквена општина у Палама организовала је, у понедјељак 18. маја, предавање и промоцију књиге „Свештенослужење у мултидисциплинарном контексту“ протојереја-ставрофора др Љубивоја Стојановића, професора на Православном богословском факултету „Свети Василије Острошки“ у Фочи.

Окупљенима у парохијском дому на Палама обратили су се протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, Ведран Голијанин и аутор књиге отац Љубивоје.

Предавачи су истакли важност мултидисциплинарног метода у савременој науци који је изузетно важан и за теологију, конкретно за душеводитељску дјелатност црквеног пастира и духовника. Послије предавања, публици је понуђена нова књига оца Љубивоја, као и остала новија издања Богословског факултета.

Ово дјело професора Стојановића резултат је дугогодишњег истраживања психологије, нарочито логотерапије, те дубоког промишљања о потенцијалној сарадњи теологије и поменуте науке у свештеничкој служби.

„Поштујући црквени принцип слободе и љубави као основе сваког динамизма, свештенослужитељ има незамјенљиво место у стваралачком подвигу охристовљења и спасења оних који су му повјерени од Бога или ће то бити. Сотириолошки приступ свакој души која је жедна и гладна Бога и ширина и јединственост приступа сваком човеку као непоновљивој и јединственој личности је основна карактеристика мултидисциплинарног контекста. Ако схватамо хришћанство као нови живот, који није по стихијама света, коме су познати само принципи егоизма и самољубља, већ живот по Христу, са његовим учењем и обрасцем самоодрицања и љубави - такво хришћанство се потпуно и неопходно подудара са Црквом. Бити хришћанин - значи припадати Цркви, јер хришћанство јесте управо у Цркви, а ван Цркве хришћанског живота нема и не може га бити,“ закључује проф. Стојановић.