Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

08.04.2012
ПОНОВО ОСКРНАВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПРОКОПИЈА У ВИСОКОМ

Непозната лица оскрнавила су православни храм Светог великомученика Прокопија у Високом укравши металне олуке и оштетивши кров.

Према ријечима пароха какањског јереја Марка Малеша, који служи и у овој цркви, непознати починиоци су открили три реда цријепа са крова и почупали бакар који штити мјесто гдје се звоник наслања на остатак храма.

"Кад смо откључали цркву затекли смо локву воде на поду и схватили да нешто није у реду пошто нам је кров нов", рекао је отац Малеш.

Обавијештена је полиција која је обавила увиђај, али отац Малеш подсјећа да још није расвијетљена слична крађа која се на овој цркви догодила прије четири мјесеца.

"Претходних година је у храм проваљивано једном мјесечно, а ово је већ други пут да нам скидају дио олука", рекао је отац Малеш, нагласивши да починиоци нису могли да уђу у цркву јер су на њој постављене челичне решетке тако да из храма није ништа однесено.

Према његовим ријечима, штету је тешко процијенити пошто је на том мјесту и кров прокисао, али претпоставља да је само на крову штета већа од 500 КМ.

Парохије Какањ, Високо и Бусовача, у којима службује отац Малеш, налазе се у Зеничко-добојском кантону и укупно имају 235 православних домаћинстава.