Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава20.04.2017

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У ЧАЈНИЧУ

У храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу, Велики Четвртак и Велики Петак молитвено су прослављени.
На Велики Четвртак одслужено је велико бденије, са читањем дванаест страсних (страдалних) јеванђеља.  Вјерни народ  овог краја је узео учешћа у праћењу Христовог жртвеног домостроја и Страдања на овај велики и страшни дан.
Старјешина храма протојереј-ставрофор Момир Васиљевић рекао је,  да се  на овај дан прашњави и смртни човјек дрзнуо да суди Створитељу свих и Судији васељене. Осуда Христа и Његово Страдање, своју интенцију и сврсисходност немају у ономе што су до тада имали смртни људи – одлазак у ад. Његова жртва нам даје преосмишљену димензију живота који у васкрсењу доноси ново небо и нову земљу.
На Велики Петак, ујутру су служени Царски часови, а увече у 17ч  вечерње са изношењем плаштанице.  У 19ч служене су Статије – Плач Мајке Божије. Након Статија вршен је опход са плаштаницом, а потом су вјерници  побожно прилазили и поклањали се плаштаници.
Отац Момир Васиљевић је позвао вјерни народ да и сутра учествују на Светој Литургији у 08,00 часова и Акатисту Чајничкој Красници у 17ч. На празник Васкрсења Христовог, Богослужење почиње свечаном литијом и опходом око храма у 05,00 часова ујутро, а наставља јутарњом и Васкршњом Литургијом.