Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава25.04.2017

ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ СРПСКОГ ПЈЕВАЧКОГ ДРУШТВА  „СЛОГА”

Српско пјевачко друштво /СПД/ „Слога” под руковођењем диригента Стефана Мојсиловића, одржало је 23. априла „Васкршњи концерт” у Храму Светог Преображења Господњег у Сарајеву.
 У сарадњи са Српским хуманитарним друштвом „Добротвор” и Црквеном општином Долачком из Новог Сарајева, другу годину за редом концерт већ постаје препознатљив  и очекиван васкршњи поклон  СПД „Слога” сарајевској публици.
У прекрасном амбијенту и акустици храма Светог Преображења Христовог, који је освећен 1940.г. а саграђен по пројекту Александра Дерока, публика је испунила храм до посљедњег мјеста, а многи су били и на галерији.
На програму овог најстаријег хора у Сарајеву нашла су се дјела православне црквене музике Петра Илича Чајковског, Сергеја Васиљевича Рахмањинова, Корнелија Станковића, Владе Милошевића, Стевана Стојановића Мокрањца, Ирине Денисове, архиепископа Јонатана и других. 
На почетку концерта пристуне је поздравио господин Алекса Ћебић, предсједник СХУ „Добротвор” и истакао значај концерта за српски народ у Сарајеву. Подсјетио је публику како је баш са тог мјеста прије годину дана најављена, убрзо успјешно и отворена народна кухиња, а која и данас дјелује успјешно при овом удружењу. У паузи концерта, о Васкрсу је надахнуто бесједио старјешина Саборног храма у Сарајеву, протојереј-ставрофор Владимир Ступар, професор на Богословском факултету „Свети Василије Острошки” у Фочи, замјенивши оправдано одсутног оца Дарка Ђога, декана поменутог факултета.
У наставку концерта низали су се најљепше мелодије православне музике, једногласних и вишегласних напјева, а истакли су се и солисти Стефан Мирковић и Немања Ждрале. Пристутни су громогласним аплаузима вратили хор два пута „на бис”, а концерт је затворио старјешина храма протојереј-ставрофор Чедомир Ђелмо, захваливши се свима на доласку и позвао присутне на пригодну закуску.
„Васкршњи концерт” који се изродио као плод дугогодишње успјешне сарадње СПЦ и српских удружења која дјелују у Сарајеву, a као наставак славне прошлости Срба у сарајевској котлини.

текст: мр Стефан Мојсиловић

фото: Дарко Ковачевић