Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава03.07.2017

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У СОКОЦУ


Видовданске свечаности које се традиционално одржавају у Сокоцу, почеле су пригодним програмом 27. 06. 2017. године у амфитеатру Високе школе за услужни бизнис у Сокоцу.
Присутни су уживали у садржајном програму: изложби народних рукотворина, интерпретацији пјесника сарајевско-романијске регије, српске народне пјесме са видовданском тематиком пјевале су Соња Марковић и Николина Крунић. Пригодним програмом представили су се и чланови Драмске секције Средњошколског центра „Свети Василије Острошки“ из Сокоца.
На Видовдан служена је Света Литургија и парастос у храму Романијска Лазарица, као и у цркви Свете Петке.  У порти цркве Свете Петке на Малом Зејтинлуку одржан је поетски помен, гдје су се књижевници читајући своје пјесме присјетили свих јунака од косовског боја до данашњих дана. Нагласили су да обиљежавање Видовдана на „Романијском Косову“ је отпочело  у јеку ратних дешавања у БиХ, 1993. године и од тада до данас траје и развија се окупљајући народ и подсјећајући на важност Видовданског завјета за српски народ.
У оквиру програма, по двадесет пети пут Соколац је на Видовдан био домаћин Видовданским пјесничким сусретима у коме су учествовали пјесници: Бранко Бајевић Брђанин, Слободан Јовић, Данило Јокановић, Рајко Лукач, Владимир Јагличић и Миленко Јевђевић.  Поводом двадесет пете годишњице додјељена је  „Видовданска повеља“ г. Бранку Бајевићу Брђанину.
Завршна видовданска свечаност одржана је у недјељу по Видовдану, 02. јула, у порти храма Светог пророка Илије у Сокоцу - Романијској Лазарици.
Након вечерњег богослужења у храму, обављен је славски обред, а потом је у сали Духовног центра која је била испуњена  вјерницима одржана Видовданска духовна академија, са циљем дружења и очувања обичаја и традиције.
Присутни су имали прилику да чују бесједу  високопреподобног архимандрита о. Андреја (Ковачевића). Обраћајући се присутним вјерницима и гостима академије, архимандрит Андреј рекао је да су данас јеванђелски принципи свима потребни, позвавши на „љубав, разумијевање и да смо ближи једни другима“.
У богатом и садржајном културно-умјетничком програму, народни гуслари су уручили гусле старјешини храма Светог пророка Илије, протојереју-ставрофору Борису Бандуки.   Отац Борис се надахнуто захвалио свештеницима и гостима који су дошли из других црквених општина и градова, истичући да се у Сокоцу увијек његовала традиција свирања гусала, пјевања о јунаштвима,  те учесталог саборовања. Слиједећи традицију, ми то чинимо и данас, када су тешка времена, увјерени да само тако можемо опстати, поштујући претке, а свијетла образа изићи пред потомке.